Energie EHBO

Soms hoor je van iemand dat ze echt erg veel energie gebruiken en dat dit met de de huidige energie prijzen niet grappig meer gaat zijn …
Hoeveel betaal jij ongeveer per maand aan energie ? 180 euro of zo … hmmm en dat voor een 1 persoons huishouden ?
Yup, vorig jaar 3000kwh en 1800m3 gas … oei dat gaat energie-ongeluk opleveren met de nieuwe gasprijzen …
Tijd voor actie actie actie!
Bij een gezellig bakje koffie bewonderde ik het mooie boerderijtje, er wordt voornamelijk geleefd in de geweldige woonwerk woon kamer op het zuiden met geweldig uitzicht door de gerenoveerde dubbele beglazing.
Zomers en heel soms in de winters gingen de luiken dicht al het echt heel warm of koud is.
Het rare was dat de thermostaat in de keuken zat op een ongelukkige plek, hier door zwabberde te temperatuur in de kamer regelmatig … samen keken we even hoe de thermostaat naar de kamer verhuist kon worden. Deze eerste actie kwam op het todo lijstje.
Als je de woonwerk kamer behaaglijk houd en de deur goed dicht houd creëer je warmte bubbels, de keuken mag best een graadje minder en de rest van de ruimten mogen zelfs nog een stapje minder warm zolang de boel maar niet stuk vriest.
De oude koelkast was gratis maar lijkt niet erg zuinig en is ook niet echt nodig dus die stond al op het lijstje om af te voeren, Het huis hing vol net geplaatste led lampen dus dat was goed geregeld.
Ik plaatste een metertje die lekker simpel is en je direct kan zien hoeveel een apparaat gebruikt door hem even aan en uit te zetten. Daar mee kan je als een energie Sherlock Holmes door het huis lopen met je telefoon in de hand terwijl je apparaten aan en uit zet. Na de derde kop koffie werd het weer tijd om verder te gaan.
De volgende ochtend stuurde ik een voorbeeld van normaal nacht verbruik zodat er vergeleken kan worden.
Met name de nacht stroom waarden zijn erg leuk om te zien op de meter dan kan je zien of er er stiekeme energie sleurpers zijn
De 3 acties, zijn samen overleggen immer samen ben je slimmer, meten soms lijkt een actie als bv minder water in de water koker een enorme verbetering maar is een oude koelkast veel duurder, en verbeteren en begin dan niet gelijk bij de mega verbouwingen het kan al zo simpel zijn als een gaatje boren voor de kamer thermostaat op de juiste plek hangen.
Kortom weer een geslaagde middag met een hele leuke fietstocht naar de andere kant van Amersfoort 😉