Eigen dak eerst

Langzaam maar zeker komen we in beweging, is het niet voor het klimaat dan is het wel voor de torenhoge energie kosten die er zeker aan gaan komen.
Vaak kijken we naar de overheid, die moet maar even met het geld toverstafje zwaaien zonder te beseffen dat die “quick fix” tientallen mallen meer geld kost dan als we het zelf gezamenlijk oplossen.

Hoe dan:
Inderdaad eigen dak eerst er zijn tal van koplopers in Baarn die al jaren laten zien dat je met onze daken het overgrote deel van je energie op kan wekken. Er zitten zelfs mensen in de gemeente raad in Baarn die al jaren overstag zijn en zonnepanelen op hun dak hebben laten leggen.
Kan het niet op je eigen dak denk .. denk eens na over een schenking aan je kinderen, geef ze een zonnedak ipv de zoveelste vakantie.
Help de gemeente met ideeen als zonnepanelen boven parkeer plaatsen of sport velden, tribunes … echt er zijn zoveel EN/EN functies die we moeten gaan benutten.
Als we het aan de lobbyisten overlaten krijgen we mooie woorden en hoge rekeningen voor een prachtig zonneveld in de natuur want ja die is toch van niemand … en zo graven we letterlijk ons eigen groene graf.

Zonnepanelen op natuur zonder zinnige EN/EN functie is rond uit dom en onnozel.
Wees extreem zuinig op de natuur die gaan we zooooo enorm hard nodig hebben om ons te helpen het natuurlijke balans te herstellen.
Bomen zijn geen spruitjes die je plukt en terug plaatst, goed onderhouden diverse weiden zijn extreem zeldzaam geworden. Waarom denk je dat boeren zelf hun daken vol laten leggen ipv op hun akkerland ?
De energie boeren van Baarn,

Conclusie:
Stop met plannen maken die er nog lang niet gaan komen maar begin nu.
Eigen dak eerst 2025 25ha op onze eigen daken is een haalbaar en meetbaar doel
Tegelijk 25ha aan EN/EN daken …
Laat de laatste 25ha schuiven we voor ons uit omdat we slechts 5 jaar voor uit kunnen denken in energie land.

Lees ook:
https://www.stedin.net/zakelijk/congestiemanagement-en-transportprognoses/utrecht