Energie besparen in een Kerk

Na de leuke gezellige Mini scandinavie beurs raakte ik aan de praat met de ‘beheerder’
Hij vertelde dat de energie kosten erg hoog zijn en er jaren geleden wel een project gestart was maar om verschillende redenen bleef dat hangen bij plannen maken.

Ik vertelde dat mijn aanpak is er een van doen … of beter samen doen.
Ik vind het belangrijk dat de beheerders zelf kunnen zien wat er met de energie gebeurt zodat ze weer zelf controle krijgen over de energie kosten. En verspilling een halt toe kunnen roepen.

in 3 ochtenden hebben we de volgende acties ondernomen,
Ochtend 1
Installatie nauwkeurige energie meter.
En vervolgens zijn we samen het hele pand door gelopen en hebben alle hoeken en gaten bekeken en de ideeen van de beheerders besproken. Dit onderdeel vind ik echt geweldig leuk in zo’n mooi monument.
Na een uurtje heb ik laten zien wat we op de meter zien en dat was best confronterend als je ziet dat er niets gebeurt in de kerk en herberg en dat er toch gewoon 1500 watt blijft weg stromen ( 3000 Euro per jaar )
Ochtend 2
Na dat de meter een hele week heeft gedraaid bespreken we samen de meeting en zien onder andere dat het stroom verbruik constant hoog is zonder dat de beheerders weten waarom … We testte samen even snel om te kijken of er een smoking gun is (bv vorst beschermer) of dat het toch wat gecompliceerder is … dat laatste is het geval.
We maken een afspraak om samen opzoek te gaan naar het verbruik ( ochtend 3 ) door middel van afschakelen van delen van het stroomnet en ondertussen precies meten.
Het gas verbruik voor de kerk is enorm hoog aangezien de verwarming verouderd is en de korte tijd dat de kerk aangenaam warm moet zijn kost dat best veel tijd voornamelijk door het gebrek aan simpele isolatie maatregelen.
De vergader ruimten in de Herberg blijken regelmatig de hele dag verwarmt te worden omdat er nog veel ‘domme’ thermostaten gebruikt worden die niet va afstand bedient kunnen worden.

de meeting loopt en we kunnen realtime mee kijken wat er gebeurt als we iets aan of uit zetten per fase !!

Ochtend 3
Samen actief op jacht naar de nutteloze verspillers, delen afschakelen en meten, apparatuur uitzetten en meten net zo lang tot we weten wat er uit kan en wat niet.
Toen we starten gaf de meter 1500 watt aan en toen we klaar waren met het opsporen van de verspillers die best uit mogen als de kerk en herberg in rust is stond de meter op 900 watt … dat is toch maar zo een besparing van 40% door nauwkeurig te meten met met verstand van zaken samen opzoek te gaan.

Een greep uit het verbeter lijstje:
Versterkers goed uitzetten ( 100 watt)
Warm lucht afvoer niet dag en nacht laten draaien ( 100 watt + heel veel gas )
Goed draaien schakelaar zodat boven in gedrukt altijd aan is en onder ingedrukt altijd uit hierdoor werden er duren lamp per ongeluk aan gezet ipv uit.
Alle verlichting vervangen voor LED ook die zelden gebruikt worden
Koelkasten die niet nodig zijn afvoeren ( 100 euro per jaar per koelkast )
Boilers die niet nodig zijn afvoeren
Afsluit checklijst zodat duren stroom verbrassers uit zijn ( besparing 1000 euro per jaar )
Aanpassen hoofd aansluiting naar een moderne waarde ( besparing 1000 euro per jaar )
Slimme remote bedienbare thermostaten plaatsen
en zo kunnen we nog wel even door gaan met slimme oplossingen

Uiteraard hadden we ook wat lastigere verbeterpunten die nu zonneklaar en duidelijk naar voren kwamen oa:
Her dak van de kerk is lek … nee niet zo lek maar de warmte stroomt zo naar buiten door dat er geen isolatie materiaal boven het schip zit. Gelukkig hadden de beheerders wel begrepen dat een oud monument helemaal niet constant warm gestook moet worden … een goede lucht vochtigheid en langzame warmte fluctuaties is veel belangrijker.
De verwarming is niet geïsoleerd
etc … dus een lijstje waar even overlegt moet worden met een historisch bouwkundige en andere kerken voor er een verstandige oplossing gekozen wordt.

Dit vind ik het leukste onderdeel van het meten aan een monument … alles mogen zien 😉

En inderdaad je hoort mij niet praten over mega warmte pompen en giga lucht installaties omdat we vinden dat de basis eerst voor elkaar moet zijn.
Uiteraard wijs ik wel even op het mooie zonnepaneel ready dak dat na een renovatie van het dakleer minimaal 40 PVT zonnepanelen ( PVT=warmte en stroom) kan herbergen … dat dan weer wel 😉

Heb je ook problemen met je energie rekening en ben je wel klaar met de enorme bedragen die je per maand moet afdragen laat het dan weten … 2020 is het jaar van de grote objecten dus kom maar op met je uitdaging dan gaan we samen op onderzoek.