Salderen na 2023

Salderen ( =aftrekken eigen opwekking van de jaar rekening ) wordt afgebouwd over een periode van 10 jaar. Dit is een van de bekendste twijfel punten als het om zonnepanelen gaat maar is dat we terecht en wat betekend dit nu eigenlijk in de praktijk ?

Kijk en dat is dan weer het mooie van echt meten met een groepje … we vragen het gewoon aan onze meters met zonnepanelen …. wat hun verbruik is van deze maand is en we kijken wat het had gekost.

Wat zou je deze maand ( maart) aan stroom kosten moeten betalen als je

A: geen panelen had
B: nu incl salderen (tm 2023)
C: straks zonder salderen ( na 2032)

Kort over de meters:
M2 heeft een fijne wifi e-kachel die de woonkamer bij verwarmt
M1 heeft ook een wifi e-kachel en af/vaatwas draait overdag
M5 heeft een warm water boiler voor de keuken
M4 heeft een all e-huis ( dus geen gas )


Hoe kan je je eigen rendement nog verder vergroten ?
De meeste meters zijn duurzaam bezig en vinden het leuk om hun eigen energie maximaal te benutten. Zo gebruiken we elektrische kachels die de warme ruimten (bij) verwarmen zodat er veel minder aardgas gebruikt wordt. We af/wassen overdag zodra de panelen maximaal leveren. Kortom we hebben veel eigen gebruik buiten de meter om.

Moeten we al zelf al energie gaan op slaan ?
Nee dat lijkt me een dure hobby zoals je kan zien zijn er tal van goedkope nuttige manieren om je eigen energie zelf nuttig te gebruiken. Verder zijn de huidige opslag methoden zeer milieu belastend denk bv aan lithium auto/ huis accu’s waarbij de winning letterlijk ten koste gaat van complete landen en culturen ( oa Chili )

Conclusie:
Eigen energie eerst gebruiken waardoor je minder hoeft te salderen via de meter.
Laat je niet opjutten door de huis accu mannen …. investeer liever in een fijne E-kachel of water boiler 😉