De vrolijke kant van energie besparen

Mensen die zelf veel energie besparen kijken vol verwondering naar de stukje die her en der geschreven worden. Overal lopen grote beren op kleine wegen en alleen de zieners weten raad als je maar naar ze luistert en vooral niets doet … lijkt de trant van de stukje.

Maar mensen die zelf zonnepanelen , warmte pomp en redelijke isolatie hebben herkennen zich helemaal niet in de praatjes van de doem denkers. We betalen tussen de 10 en 50 euro per maand inclusief het opladen van de e-auto en sommigen krijgen aan het eind van het jaar ook nog erg veel geld terug.

Het saldering spook is weer even in de kast en de meeste providers hebben een mooie aanbieding voor de blijvertjes met zonnepanelen.
In de meet groep zijn er geen net congestie problemen bekent en schommelt de spanning zo rond de 230 volt, dus er is geen indicatie dat de razendsnelle groei van het aantal panelen een probleempje zouden kunnen veroorzaken.

Wat je wel ziet is dat het aantal creatieve oplossingen snel toeneemt, zo zijn er slimme gemeenten die een laadplein maken in het centrum van hun dorp zodat de wachtende auto oplader niet doelloos op een troosteloos carpoolplek moeten wachten maar als vast de boodschappen kunnen halen in een sfeervol dorp.

Kortom, denk in kansen die zijn er genoeg te oogsten met een overvloed aan locale goedkope duurzame energie.

Adriaan Voeten
Meten=Weten