De dwang molens van Baarn,

Onlangs was ik een dag lang molenaars leering op de windmolen de onrust van natuur monumenten. Gewoon omdat ik windmolens indrukwekkende machines vind vol slimme oplossingen voor de problemen waar men 100 jaar geleden ook al tegen aan liep. Zo rem je de molen bijvoorbeeld met behulp van wilgen blokken die zich zelf vaster trekken zodat je met een minimale inspanning de enorme krachten van wind intoom kan houden.

Uiteraard gingen de gesprekken ook over duurzaamheid en de kans tot een botsing met vogels. Molenaar Thon had nog nooit een dode vogel onder zijn molen gevonden. terwijl er in het natuurgebied van het naarder meer bijzonder vogels genoeg rond vlogen.
Dit komt door dat er een soort van “wind berg” voor de wiek ontstaat waardoor de wind sneller om het wiek heen gaat. Zeg maar het effect van een steen in het water. Achter die steen drijven ook geen vissen die tegen de steen gebotst zijn ze worden er omheen gedrukt als ze zelf niet op zouden letten. Gelukkig die allen wilde dieren dat van nature.

Ooit had Baarn 3 molens. Een dwang molen aan de eem bij het zwemplekje bij legoland en aan de molen weg. Een dwang molen werd gebruikt om “belasting” te innen.
De 3de is de waterpomp molen voor het fontein van Soestdijk, zeg maar om een deel van de belasting centen te verbruiken 😉Ze zijn alle 3 verdwenen uit het landschap maar wellicht komen ze sneller terug dan we hadden durven drommen … en misschien ook wel weer met lichte dwang om ons sneller te laten verduurzamen immers niets doen is nog slechter.

Mijn tip is dan ook haal je hakken uit het zand en overleg waar je ze wel wil voor dat het ons weer overkomt. En nee net als bij vliegtuig hinder is NIMBY geen goed antwoord.

https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/windenergie-provincie-utrecht
“De provicie utrecht een Milieu Effect Rapport (MER) genoemd. Gemeenten kunnen deze informatie gebruiken om zelf met windenergie aan de slag te gaan of dit door ons te laten doen”

Over de Baarns molens:
Aanrader om te lezen, dit gaat over het leven met en rond de molens:
https://www.tussenvechteneem.nl/wp-content/uploads/2015/09/TVE1976-04.pdf


https://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&nummer=1032
https://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&nummer=4191