Samen op weg naar een duurzame toekomst

Dat deden we letterlijk, tijdens het ”RES overleg” bleef ik achter met een boel vraag tekens. Wat willen we bereiken en wat zijn de bouwstenen en waarom gebruiken we alleen die bouwstenen als we ook andere oplossingen hebben.
De eerste bouwstenen waren windmolens en zonnepanelen … maar dat is helemaal niet compleet vond ik …
Tijd voor een gezellige fietstocht met onze Baarnse Wedhouder Hugo Prakke.Hugo is zelf ook MTBer dus het werd een leuk rondje doortrappen door de enorm mooie open weide gebieden van de Eempolder … halverwege namen we het handveer en genoten van de geweldige vergezichten. Voor ons prijkte de rij windmolens aan het eemmeer best raar eigenlijk dat je daar nu al weer aan gewend bent terwijl er 15 jaar terug toch veel over te doen was … ze zouden meer subsidie geld kosten dan ze ooit konden op brengen en ze stonden inderdaad in het begin meer stil dan dat ze draaide.
Uiteindelijk staan ze nu hard te werken voor je vinkje duurzame stroom op je energie contract.
Want ergens moet de duurzame stroom gemaakt worden die we zelf niet opwekken.
Gelukkig hebben steeds meer mensen zonnepanelen en een gewoon “peertje” is nergens meer te krijgen. Ook hoor je steeds vaker mensen vertellen dat het huis fijner aanvoelt door de vloer isolatie. We worden samen letterlijk steeds meer onderdeel van onze eigen duurzame toekomst door het kleiner maken van het probleem.
Natuurlijk zijn er ook energie achterstand-stands wijken als bv hoogbaarn, het centrum en het pekingpark ( = torenlaan en omgeving ) maar zelfs daar zie je op de statige villa’s de eerste zonnepanelen verschijnen immer rijk wordt je niet door je geld weg te smijten dat weten ze daar als geen ander 😉
Zou het niet geweldig zijn als we weer een zonnepaneel boost kunnen creëren door als Gemeente Baarn bv: twee panelen de sponsoren voor ieder nieuwe zonnedak… geen moeilijke gedoe met moeilijke regeltjes maar gewoon een omgekeerde participatie regel van Baarn om de laatste twijfelaars over de streep te trekken. Immers WIJ moeten dit energie neutraal varkentje samen wassen. Hugo had er we oren naar hij had net zelf zonnepanelen besteld dus hij wist persoonlijk dat het een best lastige discussie is over of het wel mooi is en de subsidie blijft die wel bestaan en dat salderen daar was toch wat mee etc etc. Dus een beetje hulp kan dan net het laatste zetje zijn om daarna nog verder door te pakken want als de meter eenmaal de andere kant opdraait gaat het pas echt leuk worden.
Een ander punt was “laat je eigen verbruik en je maatregels eens zien” in het gemeente huis hebben we best veel stappen gemaakt, we hebben zonnepanelen en nieuwe dak isolatie en een betere lucht behandeling installatie als je die stappen per jaar zichtbaar maakt in een gas en stroom overzicht heb je een positief verhaal waar je trots op kan zijn. Ook dat punt werd dankbaar meegenomen.

En dan hadden we het natuurlijk nog even over grotere zonnepaneel projecten als nog meer boeren overhalen hun daken vol te laten leggen of een overkapping boven de gemeente werf … het zogenaamde EN EN denken. Dus kijken waar je meerdere functies kan creëren voor transparante zonnepanelen als overkappingen, geluidschermen langs de A1 en als er dan toch een zonnepark nodig is zou die dan niet gecombineerd kunnen worden met een woon of verblijf functie. Denk eens aan het gedogen van TinyHouses op de “verloren hoekjes” dan lossen we twee problemen te gelijk op. (zie Hoe kleine huisjes de energie transitie gaan redden )
Kortom door samen te werken maken we het probleem oplosbaar en hebben we minder of misschien wel geen te drastische oplossingen nodig