De hybride warmte pomp bij -6C

Eindelijk hadden er een mooie koude periode met echte vost. Tijd om te meten wat de hybride warmte pomp aan kan en hoeveel hulp hij nodig heeft.
We vergijken ons huis met een meter die bijna altijd net zoveel verbruikt als ons maar die nog op de WP wacht.

Wat meten we bij een gemiddelde temperatuur van -2,6 C
links is een traditionele gas stoker, rechts is de warmte pomp met gas backup.
links wordt er dus 7,6*10+5,7=81kwh verstookt
en rechts 41+34=75kwh

Maar in geld is het verhaal anders: gas prijs 1,40 stroom 0,40
conventioneel = 7,6* 1,4 + 5,7*0,40=12,92
WP + gas = 19,34

Maar als we een gasloze dag van nemen (gem 5,1C ) voor de warmte pomp dan is het sommetje anders:
Bij alleen gebruikt van een wp 24kwh =9,6 euro
En de conventionele stoker 6,5m3 en 2,4 kwh = 10,06

Geluid:
Tijdens de vorst periode draait mijn Elga Ace volgas de buiten unit produceert dan 55dB ( net zo veel als de oude CV of een koffie zet apparaat) gemeten als je er naast staat. Het voordeel dan een WP is dat hij deze “herrie” alleen maakt als je zelf lekker binnen zit omdat het buiten zo koud is. Ik loop iedere avond een rondje door de wijk om te luisteren waar ze nog meer een WP hebben maar ik kan je vertellen dat het heel lastig is ze te vinden probeer het zelf maar eens.

Voorlopige conclusie:
De elga Ace (hybride) warmte pomp heeft bij erg koud weer waarbij de gemiddelde dag temp onder nul blijft wel een tweede warmte bron nodig, in ons geval was dat de oude CV die anders stukvriest ( hangt in de schuur ). Maar als hij weg zou zijn zouden ir paneel of een paar convector kacheltjes ook volstaan. In het kantoor (17C) gebruiken we trouwens al jaren covector kacheltje als het koud is.