Hoe bevalt de warmte pomp eigenlijk

Afgelopen week gingen we op zoek naar de échte, objectieve ervaringen van mensen met een warmtepomp. Niet van de energie-nerds zelf, maar van hun partners. We stelden twee vragen:

  1. Waarom hebben jullie een warmtepomp?
  2. Heb jij of je buren last van de pomp?

In eerste instantie waren de reacties verbaasd. “Waarom vraag je dat?”, “Wat een rare vragen”, of zelfs “Ben je dronken?”. Maar na enige uitleg, waarin ik aangaf dat ik een objectief stukje wilde schrijven over het gebruik van warmtepompen en vooral de vaak genoemde herrie, kwamen de antwoorden los.

  • Tienke vertelde dat ze de warmtepomp vooral heeft om zo min mogelijk aardgas te gebruiken. Ze hoort de pomp alleen als ze haar fiets parkeert, omdat de buitenunit onder de ‘fietspoort’ hangt.
  • Een andere vrouw gaf een kort maar duidelijk antwoord: “Het bespaart veel geld. Ik hoef niet te snappen hoe dat werkt, als jullie het maar doen.” Ze is doof, dus hoort de pomp sowieso niet. “De buren hebben ook nog nooit geklaagd.”
  • Jeroen gaf aan dat ze nog nooit klachten hebben gehad. Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat de warmtepomp goed wordt geïnstalleerd. Vooral oude airco’s maakten veel lawaai, wat in de zomer vervelend kan zijn als iedereen buiten zit. Zijn nieuwe lucht-water- en lucht-lucht-installaties zijn fluisterstil, zelfs tijdens het koelen in de zomer.
  • Marijke vertelde dat de warmtepomp (grond boring ) buiten geen herrie maakt, maar dat je binnen soms zachtjes een fluittoon hoort.
  • Een andere partner zei dat ze drie lucht-lucht-airco’s hebben die ook prima kunnen verwarmen als de design hout kachel niet aanstaat. Zij en de buren hebben er geen enkele last van.

Conclusie: Een warmtepomp bespaart veel geld, is goed voor het milieu, is snel en eenvoudig te installeren, en mits goed geplaatst, veroorzaakt hij geen ergernis voor bewoners of omwonenden.

Bron: Echte antwoorden van gebruikers van warmtepompen. Bij Meten=Weten heeft 75% van onze meetclub een warmtepomp, variërend van grondboringen, lucht-water- en lucht-lucht-systemen. Twee deelnemers hebben negatieve ervaringen met een verkeerd geplaatste airco van een buur.