Verduurzamen van een stadswijk

Beste Adriaan van Meten=Weten we zien jullie meetclub als een waardevolle gesprekspartner als het gaat om het mee denken over het verduurzamen van een stadswijk in Baarn. Kijk dat begint in ieder geval al goed.

Scope: we willen een wijk in Baarn van het Eemdal versnellen en hebben jullie input nodig.

Uitgangspunten:
A: er is een grote zak met geld die beschikbaar is voor het aanpakken van een wijk om die snel te verduurzamen.
B: er is voldoende kennis en manschappen beschikbaar om dit soort projecten aan te pakken
C: het wordt een SMART duurzaam project met een duidelijk dashboard zonder achter kamertjes gedoe

Scope: Duurzaam Eemdal

Riool:
Water is een dingetje, baarn overstort bij iedere regenbui gemix riool en regenwater in de vijvers, sloten en vaarten richting de Eem.
Actie: versnellen zuiver maken regenwater afvoer naar buurt vijvers en een zeer goede communicatie over het effect van deze afvoer

Grijs water:
We spoelen onze drollen weg met spa blauw , het zou fijn zijn als er een grijswater circuit aangeboden wordt

Parkeren:
Nu zijn de parkeerplaatsen strak dicht getegeld, we zouden graag zien dat alle parkeer plekken water doorlatend zijn en een midden onder de auto wat lager zodat de plassen daar ontstaan en langzaam maar zeker kan wegzakken.

Stoepen en Boom singels:
Tegels er uit en waterdoorlatende verharding er in, rond bomen een zeer ruime laag water doorlatende half verharding net als in parken en wandelpaden.

Biodiversiteit:
Maai beleid moet gericht zijn op meer biodiversiteit waar mogelijk. Natuurlijk mogen randen en poepveldjes best regelmatig kort gemaaid maar dat hoeft echt niet van hoek tot hoek golfbaan waardig …

Energie:

De grootste misvatting van de energietransitie is dat je morgen klaar moet zijn, daarom hebben wij een road map richting Parijs gemaakt met een quota gas verbruik per jaar en vergelijken die met de echte cijfers. Als je bv mee doet aan een marathon verwacht ook niemand dat je na twee stapjes al bij de finish bent.

Eigen dak eerst, als je goed kijkt op de energie overzichten die wij jaarlijks maken kan je zien dat de wijken in Eemdal koplopers zijn en voor het grootste deel ruim binnen de road map richting Parijs blijven. zie: 55% van de Baarnse huishoudens voldoen aan Parijs

Eerlijke communicatie:
Om het één of andere rare reden geeft Baarn alleen advies over isoleren en vrijwel geen advies over warmte pompen en zonnepanelen die als paddestoelen uit de grond knallen.

Wij stellen voor dat er een aantal betaalde demo huizen komen in Baarn.
Die huishoudens delen hun water en energie verbruik op een dashboard samen met hun verhaal. Zodat je echte cijfers met echte huizen en echte inwoners kan bekijken en eventueel even langs kan gaan voor een gesprekje.


Lees hier onze input tijdens de eerste kennis makings gesprek met een externe communicatie club:
https://adriaanvoeten.com/metenisweten/2024/10/07/duurzaam-eemdal-deel-2/