Gebruik meer zonnestroom buiten het net om

We zijn een beetje lui geworden door de salderingsregeling, omdat de jaarnota ons nettoverbruik toont. Maar dat gaat binnenkort veranderen. Het is dus nu al tijd om te kijken hoe we onze zelf opgewekte stroom optimaal kunnen benutten en welk percentage daarvan haalbaar is.

Volgens TNO zou een zelfverbruik van 70% haalbaar moeten zijn wanneer je zowel een elektrische auto als een warmtepomp hebt. Het is een goed moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar: welk percentage eigen gebruik heeft iedereen behaald, en wat was de specifieke setup?

Gelukkig hebben we de echte cijfers nog :

Carla is de koploper met een “kleine” installatie van 1400 kWh. Ze verbruikt ongeveer 400 m³ aardgas en woont in een groot hoekhuis, inclusief haar bedrijf.

Wim is de grootste opwekker met 8000 kWh.

Herfte heeft de kleinste opwekking, met 750 kWh.

Focus voor 2024: “Eigen opwekking eerst”

Welke stappen kunnen we nemen om meer van onze eigen stroom te gebruiken?

  1. Warmtepompschema aanpassen
    Verhoog de temperatuur ’s middags met 0,5 graden naar 20°C, zodat de stenen warmte kunnen opslaan en deze ’s nachts langer vasthouden. Verlaag de temperatuur ’s nachts weer met 0,5 graden naar 19°C om energie te besparen.
  2. Boiler extra verwarmen in de middag
    Gebruik de zonnestroom om de boiler in de middag extra te verwarmen, zodat je meer energie kunt opslaan voor gebruik de volgende ochtend.
  3. Mini-thuisaccu vanaf maart 2025
    Introduceer een mini-thuisaccu zodat je meer van je eigen opgewekte energie kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt, en het verbruik kunt spreiden over de dag en nacht.