10 vragen over de thuis accu

Moeten we al aan de thuis accu?
Nee, een normaal huishouden heeft geen thuis accu nodig. Maar als je het leuk vind om er van te leren is dat een heel ander verhaal. Dan is het hobby en dus leuk.

Thuisaccu’s worden steeds goedkoper, maar wat kun je ermee?
Hier zijn de meest voorkomende vragen van gebruikers die overwegen een thuisaccu aan te schaffen. We kijken specifiek naar een accu zoals die van Homewizard (2,7 kWh )

Hoe werkt een thuisaccu en wat is het nut?
Een thuisaccu laadt overdag op met de pieken van je eigen energieopwekking, bijvoorbeeld door zonnepanelen. Deze accu laadt en ontlaadt met maximaal 800 watt. Het duurt ongeveer 4 uur om volledig op te laden (2,7 kWh / 800 watt). Dit kan langer duren als je tussendoor stroom gebruikt, bijvoorbeeld voor de wasmachine. Met de accu kun je een deel van je opgewekte stroom opslaan en ’s avonds gebruiken, waardoor je eigen stroomverbruik toeneemt.

Wat gebeurt er als de stroom uitvalt?
De meeste thuisaccu’s, zoals de besproken Homewizard, werken niet als de stroom uitvalt omdat ze afhankelijk zijn van het net en de netfrequentie. Er zijn accu’s die een specifieke groep apparaten (niet je hele huis) kunnen blijven voeden bij stroomuitval, maar die zijn meestal erg duur.

Kan je speculeren met een thuisaccu en is dat slim?
Nee, de besproken thuisaccu kan niet inspelen op de uur- of minutenmarkt om op het juiste moment te laden en te ontladen. Er bestaan andere, veel duurdere accu’s die dat wel kunnen, maar of dat slim is, is twijfelachtig. Na een dag handelen kan je accu leeg zijn, omdat de hoogste opbrengst vaak in de avond ligt. Je zou op jaarbasis misschien een paar cent per kWh verdienen, maar de echte winnaars zijn de verkopers van de accu’s en hun stuurprogramma’s. De accu kan ongeveer 8.000 keer geladen en ontladen worden. Met een gemiddelde winst van 10 cent per kWh (wat je waarschijnlijk niet haalt), verdien je misschien de kostprijs van je accu terug, zonder er zelf veel profijt van te hebben.

Zijn thuisaccu’s brandgevaarlijk?
Nee, moderne thuisaccu’s zijn bij normaal gebruik niet brandgevaarlijk. Zelfs bij brand gaan lithium-ijzer-fosfaataccu’s niet spectaculair branden. Lithium-ionaccu’s zijn daarentegen wel zeer brandgevaarlijk.

Hoe werkt het met 3 fasen?
Je slimme meter berekent je nettoverbruik en teruglevering over de 3 fasen automatisch. Je hoeft dus niet te rommelen met het aansluiten van apparaten op andere fasen. Het is verstandig om de accu op de fase van je zonnepanelen aan te sluiten, zodat het effect op de netspanning enigszins wordt gedempt.

Op welke groep kun je de accu het beste aansluiten?
Kies altijd een lege groep, zodat de som van alle aangesloten apparaten niet boven de waarde van de zekering uitkomt bv 16A (=3600 watt totaal). Anders kan de zekering doorslaan.

Wat is een goede plek voor de accu?
Een accu van 2.7 kWh weegt ongeveer 25 kg en kan in de weg staan. Zet hem de eerste week gerust in je kamer om er vertrouwd mee te raken, maar daarna is de meterkast vaak een uitstekende plek om hem op te bergen.

Hoe bepaal je de best capaciteit van je thuis accu?
Onze strategie is: kies een “stapelbare” accu en begin met 2,5kwh als je lekker zuinig bent of 5 kwh als je veel opwekking en verbruik hebt en breid uit als dat nuttig blijkt. Deze markt is super nieuw en we hebben eigenlijk nog geen goede metingen kunnen doen om er iets zinnigs over te zeggen.

—————————————————————————————————————————-

Watt en Kilowatt

  • Watt (W) is een eenheid van vermogen. Het geeft aan hoeveel energie per seconde wordt gebruikt of geproduceerd.
  • Kilowatt (kW) is 1000 watt en wordt vaak gebruikt om grotere vermogens aan te geven.
  • Kilowattuur (kWh) is de tijd ( in uren) dat je een bepaald vermogen gebruikt.
    Dus 1kwh is 1 uur lang je 1000watt waterkoker aan laten staan maar ook 1/2 uur een 2 kwh water koker aan laten staan etc

Een praktisch voorbeeld is een waterkoker:

  • Het vermogen van een waterkoker in watt bepaalt hoe snel het water wordt verwarmd. De hoeveelheid water en het vermogen van de waterkoker bepalen samen hoe lang het duurt voordat het water kookt ( kWh )

Waterkokers en Vermogen

  • 500 watt: Dit is een klein vermogen, geschikt voor op de camping. Het verwarmt langzaam en is voldoende voor kleine hoeveelheden water.
  • 1000 watt: Dit is een gemiddeld vermogen, geschikt voor 1-2 kopjes thee. Het verwarmt sneller dan een 500 watt waterkoker, maar is nog steeds redelijk traag.
  • 2000 watt: Dit is een hoog vermogen, verwarmt snel en kan gemakkelijk een liter of meer water aan de kook brengen.

Accu’s en Zonnepanelen

  • 1 accu: Voldoende voor een klein huis met 10-16 oudere zonnepanelen. Geschikt voor basisbehoeften.
  • 2 accu’s: Geschikt voor bijna alle huizen met 16-20 zonnepanelen. Biedt meer flexibiliteit en capaciteit.
  • 3 of meer accu’s: Voor specialisten of situaties met veel eigen opwekking, bijvoorbeeld bij grotere installaties of een hoge energiebehoefte.

Deze uitleg helpt je te begrijpen hoeveel energie je apparatuur gebruikt en hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt om die energie duurzaam op te slaan en te gebruiken.

Meer verdieping:
Slimme thuis accu vergelijk 6-2024