BKA2030 (2017-2022†)

Gisteren avond was ik niets vermoedend naar de feestelijke afsluiting van de klimaat week. We presenteerde elkaar de cijfers die we al kende en prate over het gebrek aan voortgang dat we al wisten.

Natuurlijk doen de energie coaches het geweldig en laten de zonnepanelen op de ijsbaan nog een paar jaar opzicht wachten. windmolens en zonneweiden willen we niet maar gaat de provincie voor ons uitrollen als er niet eindelijk eens aan het werk gaan.

De gemeente moet een gebiedsvisie maken, dat is aangeven waar er een warmte net komt en waar niet. En dat terwijl ook deze keer de voltallige zaal weet dat een gemeente ( met 50 vacatures) dat niet kan. Sterker een zaal vol met energie experts weet niet hoe je dat überhaupt zou moeten maken.
Ja natuurlijk kan je best een vlekken kaart maken met daarop de kreetjes aqua thermiek, grondwarmte, warmtenet ( op gas ) ik bedoel een middagje met de stiften in de weer met je kleuters en klaar is baarn …
Maar ga je dan bv een gezin dat 5 jaar op een warmte net moet wachten compenseren ( spoiler: het antwoord is nee) voor de idioot hoge gas rekening terwijl je die met een simpele warmte pomp had kunnen halveren, plak wat zonnepanelen aan het huis en je bent bijna energie neutraal?
En hoe leg je uit dat een warmtenet geweldig duurzaam is maar jou veel meer geld kost dan je buurman die niet gewacht heeft en al jaren energie neutraal is?
Eigenlijk was er een super duidelijk hint is de eerste 5 minuten van de presentatie van HERMAN JAN hij liet een dipje zien in de energie grafieken van Energiek Baarn, dat was het jaar dat we met z’n alleen de wijk in gingen en buren en bekenden overhaalde om zonnepanelen te nemen en je huis te verduurzamen.

Lichtpuntje van de avond:
En laat die actie nu net het lichtpuntje van de avond blijken te zijn, waar we vroeger aanjagers als Madeleine, Thon, Eddy, Michiel, Jantijmen en nog een lange lijst van echte doeners hadden horen we nu exact de zelfde aanpak verteld worden door Buurtkracht. Een groep professionals die kunnen gaan helpen met de wijk communicatie. Als er 1 moment is waar de gemeente Baarn haar visie kan tonen is het deze nieuwe kans om de BKA toch te reanimeren.

Doe het nu eens met de kleine stapjes die we wel kennen, isoleren, warmte panelen, zonnepanelen, hybride warmte pompen ( noem ze desnoods een tussen stap voor een warmte net zodat de grote visie mannen door kunnen dromen over warmte winnen uit de eem )

Conclusie:
Het oude BKA 2030 van oeverloos geklets is al 4 jaar dood.

Maar de BKA2030 van de duurzame doeners gaat gestaag door als underground beweging gedreven door en voor de energie bewuste burgers van Baarn.


Met grote groet
Adriaan Voeten
Meten=Weten