Duurzame doeners Adriaan Voeten

Input voor duurzame doeners:

Jantijmen vroeg me om meer te vertellen over mijn meet club, meten is weten.

ik ben in Herfte op gegroet, dat is een buiten gebied van Zwolle.
De basis houding van de mensen in Herfte is nieuwsgierig en zelfstandig zijn.
Duurzaamheid was heel erg normaal, ook nu heb ik nog een buitenhuisje in Herfte en verbouw nog steeds fruit, noten, appels, bessen en pruimen. Het meeste deel ik met dieren in mijn park. Uiteraard is mijn kleine huisje NUL (euro ) op de meter. In 2010 bestelde ik mijn eerste set zonnepanelen en experimenteerde er mee, de hele familie stond met open mond naar de terug draaiende energie meter te kijken.
In 2014 hakte we de knoop door en besloten ook om op ons huis in Baarn zonnepanelen te laten leggen. Een noviteit was dat je dan ook gelijk een slimme meter kreeg.
Al snel had ik door dat die een meet uitgang had die je met een klein computertje uit kon lezen. Uiteraard vond ik dat geweldig leuk om te doen en analyseerde mijn eigen data. Daar kwamen veel verrassende zaken naar boven, zo had ik in de nacht een best hoog stroom verbruik, door dat computers maar aan beleven staan. Ook het gas verbruik gaf ruimte voor verbetering. kortom door het goed meten kon ik gericht gaan verbeteren en ook de effecten meten.
Toevallig kwam ik een buurman tegen die met de hand zijn meet gegevens noteerde. Voor hem heb ik ook een metertje gebouwd en toen ging het hard binnen no time had ik 10 Baarns “meters” in mijn clubje.
Het grappig van al ons gemeet en gezamenlijk overleggen is dat we continue van elkaar leren.


Ondertussen gaat het veel verder dan stroom en gas, we zijn ook bezig met drinkwater meten en vergelijken. Zomers als er een hittegolf is meten we de opwarming van de huizen. De mensen die op gevoel lekker door luchten hebben een veel warmer huis dan de mensen die op de binnen en buiten thermometer kijken. Kortom als je iets meetbaar maakt kan je zien of het beter of minder goed gaat dan verwacht.
De afgelopen jaren ben ik ook begonnen om onze gemeente te helpen met het meetbaar maken van onze gezamenlijk doestelling in 2030. Ik maak regelmatig overzichten van ons energie verbruik in Baarn en neem wedhouder en raadsleden regelmatig mee voor een energie wandeling of fiets toch. Het maakt mij echt niets welke politieke geaardheid ze hebben. Als ze Baarn iets duurzamer willen maken help ik ze met echte getallen, metingen en mijn voorbeelden die er ruim voorhanden zijn op de web site van meten is weten. De ene keer gaat het over afval en laad ik zien waar het onder andere vandaan komt zodat de bron aan gepakt kan worden. De andere keer gaat het over energie neutraal maken van woningen en laad is mijn jaren 70 huis zien die zonder extreme ingrepen 0 euro energie kosten heeft per jaar ( en waarschijnlijk zelfs geld gaat verdienen dit jaar )
Ik ben altijd opzoek naar mensen die zelfstandig en duurzaam bezig zijn het liefst met een enorme passie voor de natuur. Vandaar dat ik het stokje graag doorgeef aan mijn overbuurtjes Thea En Bert van den Hengel. Naast hun koeien huisvesten ze ook honderden zwaluwen uilen houden een oogje op de baarnse vogel hut, hebben een geweldig mooi klompen pad door hun kruidenrijk grasland, hebben een drasplas gebied gemaakt kortom daar kan je leren wat onze duurzame boeren doen.