De toekomst is kneedbaar het verleden niet

In dit project ga ik op onderzoek naar het effect van politieke woorden op de werkelijkheid. Ik neem het Baarns klimaat akkoord als start punt en vraag de ondertekenaars naar hun behaalde doelen maar ook hun visie en vanuit Meten=Weten gezien veel leuker wat het voltallige bestuur van de verschillende partijen zelf doen om in 2030 klimaat neutraal te zijn.

De vragen zijn:

Open vraag aan de Baarns politiek met betrekking tot de verkiezingen 2022:
Waar kan ik de stappen voorwaarts zien na het onder tekenen en nu dus weer terug trekken van de BKA 2030 doelstellingen om klimaat neutraal te zijn in 2030?

Dus: Wat hebben jullie verbeterd vanaf 2017?
Antwoord we hebben er voor gezorgd dat Baarn … % minder energie is gaan gebruiken door deze en deze projecten/ moties.

Wat gaan jullie verbeteren tussen 2021-2025?
Welk percentage energie gaan jullie zo afsnoepen van het totale verbruik?
Welk percentage willen jullie in 2030 klimaat neutraal zijn en hoe ga je dat bereiken ?

Vraag aan het bestuur persoonlijk?
Wat is jou eigen energie verbruik thuis en hoe ga je die de komende tijd zelf naar energie neutraal brengen ?

Laat het weten als je hulp nodig hebt , ik help iedereen die (nog) duurzamer wil worden

AdriaanVoeten
Meten=Weten

De antwoorden op de vragen komen hier onder te staan.

Hier komt een lijst (2017-2021) van geslaagde politieke acties, moties, initiatieven die wel door gingen.

Hier komt de lijst (2022-2030 ) van politieke acties, moties, initiatieven die de komende tijd in Baarn voor grote klimaat verbeteringen moeten gaan zorgen.

Hier komt de lijst van persoonlijke klimaat initiatieven,
Acties 2015- nu
Acties 2022 – 2030

Logistiek:
De vragen zijn op 4-jan 2022 gesteld aan alle huidige politiek partijen die in 2022 doorgaan via e-mailen sociaal media.

VoorBaarn:
Persoonlijk:
Henk is bezig met zonnepanelen maar heeft er veel schaduw van bomen en twijfelt of het wel zin heeft.
Michiel is in gesprek met de VVE om zonnepanelen op hun mooie platte dak te krijgen.

Wandel afspraak met Michiel en Henk

Een erg gezellige wandeling met heel veel gelijke ideeen onder andere:
METEN=WETEN, je kan geen miljoenen project doen als onze energie transitie zonder goed accurate getallen. Je zou de getallen voor gebruikte stroom en gas en het streef getal “live” willen volgen. Stedin heeft de opendata klaar staan waarom is er geen reken ambtenaar die er een maandelijkse rapportage van kan maken?
-Eigen dak eerst los van alle andere plannen moet de prioritiet voor alle daken in Baarn liggen op het leggen van panelen op alle daken groot of klein.
Aqua thermiek, winnen van warmte/ energie uit de Eem maar ook. Zeer ondiepe horizontale warmte netten zijn het onderzoeken waard.
-Drink water, echt zuiver drink water is iets om heel erg voorzichtig mee om te springen. Zo maar even diepe geothermie gaten door onze water voorraden heen boren is geen verstandig plan.
Bomen koelen de omgeving tot wel 8 graden in de zomer, het kappen van bomen moet volgens een goed doordacht plan gedaan worden. BV: eerst bij planten voor je een boom weg haalt zodat de nieuwe bomen aankunnen slaan voor ze de functie van de oudere boom overnemen.
Tiny-house als en en functie bij voorbeeld bij de ijsbaan. Op die wijze hebben de starters een mooie duw in de rug en heeft de ijsbaan extra funding voor een verhoogd zonnedak.

Actie: we gaan gelijk even praten met Rene (CDA) over de lantaren pallen want dit kan echt niet. Henk verteld als energie coach iedereen dat led lampen zich binnen een jaar terug verdienen en dan branden de oude tl balken de hele nacht op iedere 25meter van iedere straat in Baarn?!


CDA:
Eerste mail antwoorden van Rene en Maarten zijn binnen:
Persoonlijk,
Rene heeft zonnepanelen, monitort zijn verbruik sinds een paar jaar en is bijna stroom neutraal, in 2022 wil hij zijn e-auto thuis opladen.
Maarten heeft een volledig electrische auto, 2e auto deur uitgedaan, jaren 30 huis zoveel mogelijk geisoleerd; dak, gasbeton vloer, vloerverwarming, korrels, dubbel glas.
Geen zonnepanelen mogelijk bij mij maar wel via een gezamenlijk project zonnepanelen delen mijn electriciteitsgebruik ‘afgedekt’

De plannen voor een duurzame toekomst van het CDA zijn:

Eerst zoveel mogelijk PV op dak, Voorbeeld, Het CDA heeft een plan ( motie) in gediend om onze speldoos 0,7 miljoen euro extra te lenen om klimaat neutraal te worden, die motie heeft het niet gehaald maar het plan om het dak van de speeldoos vol te legen met zonnepanelen lijkt wel te lukken.

Bezuinigen van energiegebruik, isoleren etc

Blijven kijken naar alternatieve fossielvrije opwek in en rond Baarn

Bepaal in de LES wat en hoe in Baarn kan en gewenst is

Behoud de Baarnse natuur ( GEEN 100HA zonnepanelen in de natuur )

En kijk in de regio voor energie opwek compensatie zoals in de RES is afgestemd

Aandacht punten:
Verduurzamen straatlantaarns welke nu maar voor 15% zijn uit gerust met LED armaturen.

D66: Martijn:
Eet 5/7 dagen geen vlees, koopt lokale producten, wekt 80% van elektriciteit op, pakt liever de trein voor een city trip, gaat met ebike naar zijn werk, verduurzaamt zijn huis, CV of warmtepomp is de volgende stap.

Concrete stappen in de toekomst naar een klimaat neutraal Baarn in 2030:
Zowel energiebesparing, duurzame opwek en het stimuleren van alternatieven voor gas nodig zijn. In scope , zonnepanelen, kleine windmolens die geen hinder veroorzaken voor omwonenden bv bij boeren op hun erf , onderzoek geo en aqua thermiek .

Antwoord: welk percentage energie gaan jullie afsnoepen van het totale verbruik?”. Eerlijk gezegd heb ik het antwoord nog niet op die vraag.
Ik wil graag eens met u praten over uw ideeën om effecten van maatregelen meetbaar te maken.
Op dit moment weten we: we staan nog ver af van het bereiken van de BKA doelstellingen. Maar heel veel mensen en organisaties zetten – ook in samenwerking met de gemeente – hun schouders er onder om grote stappen te zetten.

De wandeling:
Wederom gezellig en heel veel onderwerpen besproken,
Zonnepanelen op eigen daken en een warmtepomp reduceert je gas en stroom verbruik enorm , mijn huis was het voorbeeld ( 0 euro per jaar )
Maak een miljoenen project als het klimaat neutraal maken van Baarn meetbaar, zet een streef getal en de behaalde doelen voor gas en stroom op de eerste pagina van BAARN.NL als je echt ambitie hebt.
Vervang per direct grijze de straat lantaarn verlichting niet via een jaren lang aanbesteding traject, maar als een storing / onderhoud. Is ook een mooi werkervaring project.
Tinyhouse als en/en oplossing voor bv voor de panelen achter de ijsbaan.
Maak het project simple begin de komende 4 jaar en los de makkelijke 80% op en schuif de moeilijke 20% van de klimaat uitdaging nog even voor je uit. Het is sowieso beter 80% succesvol te zijn.
Martijn vertelt dat zover hij weet in ieder geval recent de volgende moties / amendementen in gediend zijn:
Amendement inperking zoekgebieden in kwetsbare gebieden en versnelling en maximalisatie zon op dak.
En motie onderzoek innovatieve bronnen voor hernieuwbare energie en innovatieve technieken voor energie opslag.

Groenlinks:
Antwoorden van Wim en Rob,
Rob,
Partij
Eén dezer dagen maken wij ons verkiezingsprogramma voor de raadsperiode 2022 – 2026 bekend. Ik zal je persoonlijk informeren over de paragraaf met betrekking tot de energietransitie.

Persoon
Ik ben voor een opdrachtgever aan het proefdraaien met een softwareprogramma voor het monitoren van milieuprestaties. Het gaat niet alleen om vastgoed, maar ook om vervoer. Met behulp van dat programma wil ik ook mijn privédata (getroffen maatregelen, effecten en voornemens) gaan monitoren. Ook dat vergt even wat tijd. Mogelijk ga ik daar de komende tijd ook wat bekendheid aan geven.

Wim,
Wim Genuit, nummer 2 op de kandidatenlijst van GroenLinks Baarn:
Mobiliteit:
korte afstanden: in Baarn en op alle fietsbare afstanden in de regio verplaats ik mij per fiets; grote boodschappen (zoals kratten bier) heb ik altijd met een fietskar vervoerd (tot recent heb ik nooit een auto gehad, dus ben ik ook niet in de verleiding gekomen om die te gebruiken);
vakanties: meestal ga ik op de fiets en/of trein en/of auto op vakantie; in de afgelopen 30 jaren heb ik tweemaal privé gevlogen (voor een wandelvakantie op IJsland en een fietsvakantie op Cuba);
als bestuurslid van de afdeling Baarn-Eemnes van de Fietsersbond kom ik op voor de belangen van de Baarnse fietsers en probeer ik Baarn veiliger en aantrekkelijker te maken voor fietsers.

Wonen:
tot 2021 heb ik in een matig geïsoleerd gemeentelijk monument (bouwjaar 1904) gewoond met een redelijk laag energieverbruik (laatste jaren gemiddeld plm. 1200 kWh stroom en 1200 m3 gas) omdat ik alleen zuinige elektrische apparaten gebruik en liever een trui aantrek dan de kamerthermostaat een graadje hoger zet;
omdat zonnepanelen op mijn eigen dak niet waren toegestaan heb ik geparticipeerd in
zonnepanelen op een andere plaats, via zonnepanelendelen.nl (zie bijgevoegd blog nr.
in 2021 ben ik verhuisd naar een nieuw energieneutraal houten huis (Plataanlaan 36); ons jaarlijks energieverbruik wordt meer dan gecompenseerd door 24 zonnepanelen op het dak;
Voeding:
ik eet al bijna 40 jaar vegetarisch;
ik koop milieu- en sociaal bewust in: zoveel mogelijk biologisch, Fairtrade/Max Havelaar,
seizoensgebonden producten (zie ook bijgevoegd blog nr. 2);
ik ben lid van de coöperatie Herenboeren Willemshoeve, een kleinschalig gemengd agrarisch bedrijf in de opstartfase dat duurzaam voedsel gaat produceren voor de aangesloten leden.

Afval:
ik probeer mijn afval te minimaliseren door bewust in te kopen (zo weinig mogelijk niet-
recyclebare verpakkingen); een paar jaar geleden heb ik een experiment gedaan waarbij ik mijn
120-liter grijze container anderhalf jaar niet aan de straat gezet heb (zie bijgevoegd blog nr. 3);
ook elektronica koop ik bewust in; ik heb bijvoorbeeld een Fairphone die sociaal verantwoord geproduceerd is en gemakkelijk gerepareerd kan worden.

Overig
ik ben voorzitter van de Werkgroep Groene Paaskerk die de Paaskerk stimuleert om het beheer van de kerk en bijgebouwen te verduurzamen en ook de bewustwording m.b.t. duurzaamheid en klimaat onder de leden van de Paaskerkgemeenschap te bevorderen.
Wim Genuit, 15-01-2022

Wim heeft diverse blogs / artikelen geschreven oa voor de Baarns courant
Link blogs:

PVDA:

Mark,
Op 5 maart 2019 hebben wij hierover een themabijeenkomst gehouden: https://baarn.pvda.nl/nieuws/praktische-tips-voor-energiebesparing/

Daarnaast hebben wij meermaals bijgestuurd op het beleid:

https://baarn.pvda.nl/nieuws/uitnodigingskader-zon-en-wind/

https://baarn.pvda.nl/nieuws/versnel-zon-op-dak-en-onderzoek-alternatieve-mogelijkheden/

https://baarn.pvda.nl/nieuws/de-catch-22-in-de-klimaatdiscussie/

Concreet willen we alle lantaarnpalen verduurzamen: https://baarn.pvda.nl/nieuws/openbare-verlichting-toe-aan-vernieuwing/
Mark verteld dat de eerste Plan van Aanpak belofte uit 2011 stamt, de laatste PvA belofte is Q3 2022 ( idd na de verkiezingen )

Vwb mijn eigen energieverbruik ligt dat mooi rond het gemiddelde van ons huishouden. Vorig jaar hebben wij nog een nieuwe verwarmingsketel geinstalleerd. Het verbruik in gas is de laatste maanden tot 20% minder.

Daarnaast krijgen wij zonnepanelen (8 stuks) dus ook op dat gebied leveren wij persoonlijk een bijdrage.

Einde Fase Januari wat weten we nu.
Start Fase Februari, Hoe kunnen we de toekomst versnellen?


VVD. 12-1-2022: herhaling mail naar Suzanne , mail ontvangen
19-1-2022 herhaling gestuurd geen reactie

Mocht Suzanne haar belofte nog na komen zet ik de VVD er bij maar ik steek er verder geen tijd in … immers geen antwoord is ook een antwoord.


CU, 12-1-2022 Herhaling mail naar Andre, geen reactie tot op heden,
16-1-2022 herhaal mailtje CC fractie CU, en introductie uitgebreid en als reverentie https://adriaanvoeten.com/metenisweten/2019/12/21/energie-besparen-in-een-kerk/
resulteerde in een snelle reactie dat het programma online te vinden is …
19-1-2022 Andre heeft in overleg met het bestuur besloten het aanbod om de energie wandeling af te slaan.