Adriaan ben je tegen warmte netten?

Nee ik ben niet tegen warmte netten maar ik ben tegen de misleiding die er bij komt kijken. Warmte netten zouden duurzaam en goedkoop zijn, de zouden ontzorgen en stil zijn. In de praktijk is er een groeiende lijst klachten die het tegendeel onderstrepen.
Hier is een bloemlezing incl bronnen:

Hier is een samengevoegd overzicht van klachten over lage temperatuur (LT) warmtenetten en de bijbehorende technische installaties:

1. Onvoldoende warmtelevering

LT-warmtenetten leveren water op een lagere temperatuur (30-55°C), wat in slecht geïsoleerde woningen of bij gebruik van traditionele radiatoren onvoldoende warmte geeft. Dit leidt tot klachten over een laag comfortniveau, vooral tijdens koude periodes, omdat de woning niet voldoende warm wordt.

Bron:

2. Grootte en ruimtegebrek voor technische installaties

Bij LT-warmtenetten zijn vaak aanvullende technische installaties nodig, zoals warmtepompen, warmtewisselaars en buffervaten. Veel bewoners klagen dat deze installaties te veel ruimte in beslag nemen in de technische ruimte, vooral in appartementen of kleinere woningen waar ruimte al beperkt is.

Bron:

3. Lange opwarmtijden

Omdat het water dat door LT-warmtenetten wordt geleverd minder heet is dan bij conventionele netten, duurt het langer om een woning op te warmen. Dit wordt door veel gebruikers als ongemakkelijk ervaren, omdat het langer duurt voordat de gewenste binnentemperatuur wordt bereikt.

Bron:

4. Hogere energiekosten door aanvullende installaties

LT-warmtenetten vereisen vaak extra systemen, zoals elektrische bijverwarming of warmtepompen, om aan de warmtebehoefte te voldoen. Hierdoor kunnen de energiekosten stijgen, wat leidt tot klachten van bewoners die hogere rekeningen ontvangen dan verwacht.

Bron:

5. Onderhoud en storingen van technische installaties

De aanvullende technische installaties, zoals warmtewisselaars en pompen, hebben regelmatig onderhoud nodig en kunnen storingen veroorzaken. Dit leidt soms tot periodes waarin bewoners zonder warmte zitten. Het onderhoud kan ook complex en kostbaar zijn, wat voor extra klachten zorgt.

Bron:

6. Geluidsoverlast door technische installaties

Hoewel warmtenetten zelf doorgaans stil zijn, veroorzaken de bijbehorende technische installaties, zoals warmtepompen, vaak geluidsoverlast. Dit is vooral een probleem in appartementencomplexen, waar meerdere systemen dicht bij elkaar zijn geplaatst, wat kan leiden tot geluidshinder.

Bron:

7. Hoge installatie- en aansluitkosten

Het aansluiten van woningen op een LT-warmtenet kan kostbaar zijn, vooral als er extra maatregelen nodig zijn, zoals woningisolatie of de installatie van vloerverwarming. Veel bewoners klagen over de hoge kosten, die vaak hoger uitvallen dan aanvankelijk verwacht.

Bron:

8. Minder flexibiliteit in warmtegebruik

Omdat LT-warmtenetten op een lage, constante temperatuur werken, hebben bewoners vaak minder controle over wanneer en hoeveel warmte wordt geleverd. Dit gebrek aan flexibiliteit kan leiden tot ongemak, vooral in situaties waarin meer of minder warmte gewenst is.

Bron:

Deze klachten tonen aan dat LT-warmtenetten voordelen kunnen hebben op het gebied van duurzaamheid, maar dat ze ook praktische en comfortgerelateerde uitdagingen met zich meebrengen voor bewoners, vooral wanneer woningen niet goed geïsoleerd zijn of wanneer de technische installaties niet optimaal functioneren.

Conclusie:
Een warmte net aan de Eem gaat duur worden, storing gevoelig, neemt veel ruimte in beslag in huis, heeft ook gewoon een warmte pomp nodig om de temperatuur op te werken, deze staat in huis en maakt soms veel herrie.