De e-twist software en de stooklijn

De e-Twist thermostaat heeft een grote software-update gehad, wat vooral handig is voor mensen met een warmtepomp. Waar je eerder handmatig de parameters moest aanpassen, kun je nu veel belangrijke instellingen direct via de thermostaat regelen.

Wat is de stooklijn?
De stooklijn bepaalt hoe snel de thermostaat de watertemperatuur verhoogt in relatie tot de buitentemperatuur. Als het buiten bijvoorbeeld 10°C is, heb je warmer CV-water nodig dan wanneer het 15°C is.

Het is belangrijk om te weten dat een warmtepomp niet veel vermogen heeft. Als je je huis te veel laat afkoelen, bijvoorbeeld tot 15°C, zul je vaak lang in de kou zitten. De warmtepomp moet dan extra hard werken, wat inefficiënt is. Waar een gasgestookte CV-ketel doorgaans 25 kWh kan leveren , is 4-6 kWh normaal voor een warmtepomp die overdag draait.

Als je de stooklijn wilt aanpassen, begin dan met het instellen van een vaste temperatuur overdag en slechts 1 graad lager ’s nachts. Verhoog de temperatuur stapsgewijs met 0,5°C. Bijvoorbeeld: ’s nachts 19°C, ’s ochtends 19,5°C, en in de middag 20°C.

Zet de thermostaat op “binnen- en buitensensor gebruiken” (WAR). Begin met de gewenste kamertemperatuur en pas dan de instellingen aan. Voor oudere radiatoren kun je bijvoorbeeld een voet van 17°C en een stooklijn van 1,5 kiezen, zodat je langzaam verwarmt en afkoelt.

Kijk of de huidige instellingen voldoen. Zo niet, dan kun je de stooklijn met 1°C aanpassen.

Als de temperatuur vaak te hoog oploopt bij dezelfde buitentemperatuur, kun je de voet iets verlagen.

Als je warmtepomp het huis niet meer voldoende warm kan houden en je de oude CV-ketel als back-up inschakelt bij een daling van de buitentemperatuur van bijvoorbeeld 15°C naar 10°C, dan kun je de stooklijn iets verhogen.

Succes!