De gevaren van Geo en Aqua thermiek

Het nieuwe buzz woord is geo of aqua thermiek.
Beiden lijken gratis energie maar de waarheid is anders.

Bij GEO thermie wordt er water verwarmt door een warme aardlaag op 1000 meter diepte of meer. Het grote probleem is dat je eerst een gat moet boren door ons toekomstige schone drinkwater. Vervolgens maken we die buis ook nog een heel erg warm … je hoeft geen bioloog of water expert te zijn om te snappen dat dat geen strak plan is ?
Zie ook: https://www.rekenkamer.nl/publicaties/rapporten/2021/06/17/bescherming-drinkwater-bij-het-boren-naar-aardwarmte

AQUA thermiek Warmte winnen uit rivieren of meren,
Dat lijkt een geweldig plan en we hebben water en rivieren genoeg. Het grote probleem is dat je vervolgens een warmte net moet maken welke ook extreem duur is en niet van duurzame isolatie materialen gebouwd gaan worden.

Kleine horizontale warmte netjes:
Wat wel een zeer kansrijk idee is het warmte opslaan onder je nieuwbouw huis of door je tuin. Dit is een buis die op 2 meter diepte een horizontaal net vormt. Zomers koel je je vloer met de koele grond temperatuur ( 12 graden ) terwijl je de en warmte opslaat in de grond en ’s winters als er gestookt moet worden draai je de boel om en gebruik je de aanvoer van water van 12-15C voor je warmte pomp.

Canadese put:
Het mooiste simpelste voorbeeld van een voort beschermer, koeling is de Canadese put. Dat is niet meer de een in gegraven buis van 20 meter die de buitenlucht aan zuigt.
Door dat de buis op 2 meter diep is ingegraven wordt de lucht naar de grond temperatuur gebracht, hier door kan je zomers je huis koelen en ‘winters je huis vorst vrij houden. De lucht zuig je aan of blaas je in met een simpele wc ventilator.