In ons vorige artikel 10 vragen over de thuis accu beantwoordden we met hulp van veel experts en geïnteresseerden 10 vragen over thuisbatterijen. Nu gaan we verder met de vraag: hoe groot moet je thuisbatterij zijn en hoe lang duurt het voordat je de kosten terugverdient?
Hoe werkt een thuisbatterij? De batterij werkt samen met de slimme meter in je huis, die precies meet hoeveel stroom je levert en verbruikt. De batterij probeert het leveren (stroom teruggeven aan het net) en verbruiken in balans te houden. Dus als je stroom teruglevert, laadt de batterij op, en als je stroom verbruikt, levert de batterij die stroom direct terug aan je huis. Aan het einde van de dag ontlaadt de batterij meestal ’s nachts, waarna de cyclus opnieuw begint.
Nu een simpel rekenvoorbeeld: Een thuisbatterij van 3 kWh laadt zich elke dag volledig op met gratis zonne-energie. We gaan ervan uit dat je niet meer kunt salderen (dat is dat je de stroom die je teruglevert, verrekent met wat je van het net gebruikt), maar wel een kleine vergoeding krijgt voor de stroom die je teruglevert, bijvoorbeeld 3 cent per kWh. De prijs voor de stroom die je van het net afneemt, inclusief belastingen, is 30 cent per kWh.
Stel dat je elke dag een volle lading van de batterij kunt gebruiken, dan bespaar je 3 kWh * 365 dagen * (0,30 – 0,03) = €295 per jaar. Een thuisbatterij kost ongeveer €500 per kWh, dus na ongeveer vijf jaar heb je de kosten terugverdiend.
Als je wel kunt salderen, kan de thuisbatterij helpen om de boete voor terug levering te verminderen.
Kun je elke dag een volle batterij verwachten? Nee, in de donkere maanden niet, tenzij je een grote overcapaciteit aan zonnepanelen hebt. Maar in de zomermaanden zul je bijna geen stroom van het net nodig hebben, vooral als je bijvoorbeeld overdag wast of je waterboiler gebruikt.
Hoe lang gaat een thuisbatterij mee? Een batterij kan ongeveer 8000 keer opgeladen en ontladen worden voordat de capaciteit minder wordt. In ons voorbeeld zou dat betekenen dat de batterij 21 jaar meegaat als je hem elke dag één keer volledig oplaadt en ontlaadt.
Hoe groot moet je accu zijn ?
Een normaal huishouden met 3000kWh terug levering zou aan een 3kWh accu genoeg hebben. De meeste tuis accu’s zijn zeer eenvoudig uitbreid /stapelbaar dus als je kan er altijd weer een extra accu bij nemen.
Toegift:
De net stabilisatie accu:
Er zijn experimenten om met hele grote accus het net op knelpunten te stabiliseren. Wellicht zal je locale kabelaar tzt een voorstel doen om je accu in te zetten voor het oplossen van piek problemen in jou wijk. Maar dat is verre toekomst visie die jaren terug al is voorgesteld met auto accus en nog steeds geen vruchtbare bodem gevonden heeft Huis ACCU, Smart grid, V2G en V2L
De speculatie accu:
Eigenlijk werkt die het zelfde als de thuis accu alleen wordt hij niet aangestuurd door de slimme meter maar duur de energie beurs, is de prijs laag dan laat hij en is de energie prijs hoog dan ontlaad hij. Wat er niet bij vertelde wordt is dat je bij het laden wel alle belastingen betaald en bij het ontladen die niet terug krijgt zodra het salderen stopt of je meer terug levert dan je beruikt hebt.