Geld en eigen leef omgeving sparen 3.0

Eigenlijk zijn we de kapotte langspeel plaat van tocht strips en isoleren wel erg zat aan het worden … dat is zooooo 1990… vandaar deze blog om de influencers en beterweters een handje te helpen naar de 21ste eeuw

Slimme stappen voor bestaande woningen

De meeste woningen in Nederland zijn gebouwd tussen 1950 en 2000. Waar we in de jaren vijftig nog spraken van enkelglas, ongeïsoleerde spouwmuren en verwarming met olie- of kolenkachels, heeft de woningvoorraad sindsdien een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Vanaf 1970 werd spouwmuurisolatie steeds gebruikelijker. In de jaren tachtig deed dubbel glas zijn intrede, en sinds de jaren 2000 zijn HR++ glas en dakisolatie standaard in de nieuwbouw én veel renovaties.

Veel woningen zijn inmiddels goed geïsoleerd. De meeste hebben spouwmuurisolatie, dubbel glas en redelijke dakisolatie. Dit zijn woningen die, bij het uitschakelen van de verwarming, nog enkele uren comfortabel warm blijven. Kortom: voor veel huiseigenaren is de fase van basisisolatie inmiddels afgerond.

Daarom is het nu tijd voor energiebesparen 3.0.
Niet langer de focus op glas of gevels, maar op technische en slimme optimalisaties die direct effect hebben op gasverbruik en energiekosten.


1. Hybride warmtepomp: maximaal besparen met minimale ingreep

Voor veel bestaande woningen is een hybride warmtepomp de meest rendabele vervolgstap. De bestaande cv-ketel blijft in gebruik, maar krijgt een elektrische warmtepomp als aanvulling. De warmtepomp levert de warmte op alle dagen dat het buiten niet streng vriest — wat in Nederland ruim 95% van het jaar is. Alleen op koude ochtenden of als snel veel warmte nodig is, schakelt de cv-ketel nog bij.

Voordelen:

  • Tot >>80% minder gasverbruik voor verwarming
  • Relatief lage investering (vanaf ca. €4.000 inclusief subsidie)
  • Behoud van comfort en betrouwbaarheid
  • En ja een moderne WP is stil

2. Zonnepanelen blijven een rendabele investering

Zonnepanelen op eigen dak blijven financieel aantrekkelijk, ook na aanpassingen in salderingsregels. Gemiddeld wordt 30–40% van de opgewekte stroom direct in huis gebruikt. De rest vloeit terug naar het net — meestal naar buren of lokale gebruikers. Incidentele spanningspieken kunnen leiden tot korte onderbrekingen in de omvormer, maar dit heeft nauwelijks impact op het rendement (minder dan 1%).

Voordelen:

  • Terugverdientijd gemiddeld 6–8 jaar
  • Langdurig rendement (>25 jaar)
  • Bijdrage aan lokale netbalans

3. Thuisbatterij: begin klein, begin slim

Waar grote thuisbatterijen voor veel huishoudens nog te duur zijn, is er inmiddels een tussenvorm: de kleine, plug-and-play batterij. Voor zo’n €1.500 kun je al een compacte batterij installeren die overdag 2,8kWh zonne-energie opslaat en deze in de avond weer levert. Ideaal voor wie het eigen verbruik wil verhogen zonder ingrijpende aanpassingen.

Kenmerken:

  • Veilig, automatisch uitschakelend bij oververhitting, vocht of schade
  • Eenvoudig aan te sluiten (via stopcontact)
  • Verhoogt de zelfconsumptie tot boven de 60%

Conclusie: optimaliseren is het nieuwe isoleren

De tijd van tochtstrips en dure isolerende maatregelen ligt grotendeels achter ons. In veel woningen is de basis inmiddels op orde. Energiebesparen 3.0 draait om slim combineren: techniek inzetten waar die het meeste oplevert. Met een hybride warmtepomp, zonnepanelen en eventueel een thuisbatterij bespaart u structureel op energiekosten, verhoogt u het comfort en draagt u bij aan een toekomstbestendig energiesysteem.