In februari 2025 hebben we de HomeWizard thuisaccu geïnstalleerd en getest tijdens de sombere wintermaanden. Ondanks het beperkte zonlicht begon de accu bij de minste hoeveelheid licht met laden en vulde hij zich snel tijdens heldere momenten. Later op de dag, wanneer de zonnepanelen minder opbrachten, voorzag de accu in de energiebehoefte, waardoor we urenlang ‘nul op de meter’ konden realiseren totdat de accu leeg was. De installatie verliep eenvoudig: na het aansluiten hebben we de wifi ingesteld, de software van de P1-meter gecontroleerd en geüpdatet, en vervolgens hetzelfde gedaan voor de accu. Daarna ging hij direct aan het werk 1.
We maken in huis gebruik van drie soorten accu’s: de steenaccu (de woning zelf), die warmte vasthoudt en pas laat afkoelt; de wateraccu (onze boiler), die dagelijks 4 kWh zonnestroom opslaat; en sinds kort dus ook een stroomaccu die elektriciteit buffert. Elke accu heeft zijn eigen rendement: de muren verliezen dagelijks zo’n 80% van hun warmte, de boiler verliest ongeveer 25% van zijn energie, en de stroomaccu levert ongeveer 80% van de opgeslagen energie terug 1.


Na twee maanden meten en leven met de thuisaccu worden we langzaam maar zeker steeds positiever. Met name vanuit het duurzaamheidsgevoel is het ronduit prettig dat je zelf niet meer voortdurend hoeft te letten op de zon of je eigen opwekking — de accu regelt dat gewoon voor je. De ‘nul op de meter’-accu’s proberen zo lang mogelijk geen stroom van het net te halen en vangen vrijwel alle pieken op. Een zelfefficiëntie van 70% per dag is in maart en april dan ook geen uitzondering. Het overschot aan zonnestroom wordt netjes de buurt in gestuurd, zodat er minder stroom van buiten de regio nodig is.
We kunnen lang en kort rekenen over de potentiële besparing met een kleine ‘nul op de meter’-accu, maar de echte cijfers zullen pas na een jaar meten en gebruiken echt duidelijk worden — tot die tijd blijft het deels speculatie. Als we toch een voorzichtige inschatting maken op basis van de afgelopen twee maanden, lijkt een jaarlijkse besparing van zo’n 200 tot 300 euro haalbaar voor de serieuze energiebespaarder 2.