Water op de Kaart is een burgerwetenschapsproject waarin we niet alleen aandacht vragen voor de kwaliteit van ons oppervlaktewater, maar ook bijdragen aan daadwerkelijke actie. Dit doen we niet alleen door metingen te verrichten en de resultaten af te wachten, maar ook door te overleggen en te delen wat we doen en hoe we denken dat verbeteringen sneller bereikt kunnen worden.
Een van onze belangrijkste contacten is Willem van de gemeente Baarn. Willem is een praktische man die van aanpakken weet. Hij is momenteel druk bezig met het opstellen van een nulmeting voor de gemeente en werkt daarbij vanuit de praktijk. Want als je niets meet, weet je ook niets. Daarom zijn alle pompen en regelkasten slim meetbaar gemaakt. Op locaties waar het riool problemen geeft, kijkt Willem met vakkennis naar innovatieve oplossingen. Zo genereren snelgroeiende restaurants veel meer vet, wat nog niet via een vetafscheider wordt afgevoerd en storingen in pompen veroorzaakt. Door enzymblokken te gebruiken, wordt dit vet afgebroken zodat het netjes via het persriool afgevoerd kan worden.
Onze meetlocatie bevindt zich achter een overstort die Willem beheert, waardoor we onze flowmeter kunnen vergelijken met de gegevens van zijn pompen. Momenteel is de gemeente Baarn druk bezig met het afkoppelen van een compleet stadsdeel, zodat er alleen nog afvalwater (bruin riool) overblijft en regenwater niet meer in het riool terechtkomt. Oude infrastructuur wordt ingezet als bufferbassins, waardoor slim en duurzaam gebruik wordt gemaakt van bestaande middelen.
Voor ons is het een verademing om met een man uit de praktijk te spreken die precies weet wat er speelt en hoe de problemen worden aangepakt. We vinden het niet alleen nuttig en leuk, maar ook erg leerzaam.
Meer verdieping: