Duurzaam Eemdal deel 2

Verslag introductiegesprek Warmtetransitieplan Eemdal Noord

Vandaag hadden we een kennismakingsgesprek met de partij die namens de gemeente Baarn verantwoordelijk is voor “het opzetten en uitvoeren van een participatietraject om bewoners te betrekken bij het maken van een warmtetransitieplan” voor Eemdal Noord.

Het was fijn om te merken dat de introductie tekst, die ik samen met de meters van Meten=Weten heb opgesteld, goed was gelezen. Het onderwerp? Verduurzamen van een stadswijk.

Het gesprek: van formeel naar de kern

Na de gebruikelijke formaliteiten kwamen we al snel op “de olifant in de kamer”: Waarom zou je de duurzaamste wijk van Baarn, die al grotendeels zelfvoorzienend is, willen meenemen in een grootschalig transitieplan? Het voelde alsof de verborgen agenda eerder was: “We moeten en willen aquathermie uit de Eem inzetten.”

Ik heb voorzichtig uitgelegd dat dit inderdaad de droom is van enkele mensen, die inmiddels zelf een warmtepomp en zonnepanelen hebben geïnstalleerd omdat ze niet willen wachten op deze grootschalige plannen.

Feiten over warmtenetten

Er zijn een paar belangrijke feiten over warmtenetten die besproken moeten worden:

  • Een warmtenet in Eemdal Noord dat gebruik maakt van warmte uit de Eem, zal naar schatting minstens 10 jaar duren (dus pas tegen 2035 gereed zijn), áls de kritieke massa in de buurt in 2024 wordt bereikt.
  • Een centraal verwarmingssysteem met grote lucht-water-warmtepompen en een aardgas-back-up voor de paar koude dagen, bijvoorbeeld voor een flatgebouw, kan veel sneller gerealiseerd worden (in 5 jaar, mits de VVE overeenstemming bereikt).

Terug naar de essentie: focus op waar de impact het grootst is

Waarom richten we ons niet eerst op de wijken met een energieachterstand? Daar is de impact immers veel groter en dringender. Waarom worden er geen realistische en motiverende doelen gesteld? Op dit moment voldoet ongeveer 55% van de Baarnse huishoudens aan de doelstellingen van het Parijs-akkoord. Waarom worden de échte duurzame doelen niet meegenomen, zoals:

  • Betere scheiding van regen- en afvalwater, zodat er geen rioolwater meer in onze vijvers, sloten, vaarten en de Eem terechtkomt?
  • Bevordering van biodiversiteit. In gesprekken met buurtbewoners hoor ik vaak over duurzame maaibeleid, losse stoeptegels, en de slechte communicatie van de gemeente die niet lijkt te luisteren naar wat mensen echt belangrijk vinden.

Advies van Meten=Weten: begin nú met haalbare maatregelen

Op basis van input van de meetclub zou ik willen adviseren om een plan te maken dat zich richt op wat er nu al gedaan kan worden om energie te besparen. Vraag een groep zoals Meten=Weten om onze duurzame huizen te tonen in en rond Eemdal. Laat mensen met elkaar in gesprek gaan:

  • Wie heeft ervaring met welke hybride warmtepomp en hoe bevalt die?
  • Moet ik meer zonnepanelen plaatsen of de oude upgraden? Wie in de buurt heeft daar ervaring mee?

Volg ook projecten zoals Omthuis en andere blokverwarmingsinitiatieven nauwgezet, en maak de kosten en voordelen zichtbaar voor de wijk.

Conclusie: prioriteiten stellen

Warmte uit de Eem? Laten we leren van de zonnepanelen langs de snelweg… dat heeft momenteel geen prioriteit voor Nederland. Mocht het in de toekomst wel extreem succesvol blijken, dan kan er altijd nog worden gevolgd.

En laten we vooral niet vergeten: zelfs als aardgas gratis zou zijn, betaalt de consument nog steeds 80 cent per kubieke meter aan vaste lasten. Er bestaat niet zoiets als een gratis lunch…



Aanvulleden informatie:

Hier is een tabel met de belangrijkste kosten voor stadsverwarming in 2024:

KostenpostBedrag (incl. BTW)
Maximaal tarief per GJ€46,69
Vastrecht (verwarming + warm water)€582,82
Vastrecht (alleen verwarming of warm water)€291,42
Kosten afleverset (huur)€145,38
Nieuwe aansluiting€5.250,24
Extra kosten per meter (boven 25 meter)€361,83
Afsluitkosten (permanent)€5.277,68
Afsluitkosten (tijdelijk, tot 2 jaar)€531,86
bron: https://www.consuwijzer.nl/stadsverwarming-en-blokverwarming/warmtetarieven

Deze informatie is inclusief BTW en geldt voor individuele aansluitingen tot 100 kW.