10 acties die overstort van het riool tegen gaan

Hier bespreken we de stappen die nu al genomen kunnen worden

  1. Het goed scheiden van riool- en regenwater
    Dit is de belangrijkste stap. Het gebeurt helaas regelmatig dat er fouten worden gemaakt bij het aansluiten van het riool of het regenwaternet. Dit kan leiden tot vervelende situaties, zoals overstromende toiletten door te veel regenwater dat in het riool terechtkomt.
  2. Meer ruimte voor water in de openbare ruimte
    Wanneer regenwaterafvoeren van huizen worden afgekoppeld, moet het overtollige water ergens heen. Dit zal meestal via tuinen naar de stoep en straten stromen, waar het uiteindelijk in het regenwaterafvoersysteem terechtkomt.
  3. Minder tegels op plekken waar dit niet nodig is
    Denk hierbij aan het verwijderen van tegels rond bomen, verkeersborden en lantaarnpalen. Dit kan helpen om de grond beter water te laten opnemen zeker als je de grond verbeterd met nuttige plantjes.
  4. Meer natuurlijke wateropslag
    • Wadi’s, vijvers, greppels en sloten en de bekendste de regenton kunnen dienen als natuurlijke waterberging.
    • Meer struiken, bomen en water-vasthoudende ondergroei helpen ook bij het vasthouden van regenwater.
  5. Geen zware machines gebruiken die de grond samendrukken
    Zware machines kunnen de grond verdichten, waardoor de waterdoorlaatbaarheid vermindert.
  6. Herstel van de biodiversiteit
    Door meer biodiversiteit te creëren kan de bodem zich herstellen en kan de natuurlijke sponswerking van de humuslaag terugkeren, wat bijdraagt aan het beter vasthouden van water.
  7. Riet en andere natuurlijke water zuiverende planten laten staan, de zuiveren niet alleen maar de zorgen er ook voor dat water langer blijft hangen, minder verdampt, en houden zwerfvuil vast zodat die met het schonen van de watergang weg geschept wordt.
  8. Overstort van het riool komt vrijwel alleen voor tijdens heftige regenbuien, het is dan ook heel verstandig om geen onnodig water af te voeren rond de heftige regenbui.
  9. De toilet / putje is geen vuilnis bak. Breng vuilnis naar de vuilnisbak, inzamelpunten.
  10. Toekomst visie, het zou goed zijn als we aan een grijs water circuit gaan denken waarbij je doucht water gebruikt kan worden voor water dat niet gedronken gaat worden denk aan toilet water.