Vandeweek zat ik samen met een vijftigtal geïnteresseerde burgers van een aantal gehuchtjes (Herfte, Wijthmen en Zalné), net buiten Zwolle. Iedereen was al bezig met isolatie, zonnepanelen en er waren best veel warmtepompen geïnstalleerd. Dus toen de vraag gesteld werd waar we de focus op moeten leggen voor de komende jaren, waren de lijstjes verrassend:
- Kennis delen
- Spullen deel App
- Plukbos, nog meer groen in de wijk
- Minder verspilling van drinkwater, infiltreren, greppels en wadi’s
Er was ook aandacht voor energiearmoede of verborgen armoede; er zou een vertrouwenspersoon moeten komen die de regels voor hulp erg goed kent en mensen kan helpen voordat het te laat is.
Of wat dacht je van een knarrenhofje, waar je op een stukje land meerdere woonunits neerzet voor de oudjes die samen met elkaar gezellig oud willen worden in het gebied dat hen dierbaar is. Doordat ze verkassen naar een oudjes vriendelijke omgeving komt er weer een huis vrij en kan het huis doorgegeven worden aan de kinderen. Iets wat allang op individuele schaal plaats vind.
Dus wellicht is het goed om in een apart project een setup te maken voor voor een knarrenwijk:
- Een paar bunder land is vast wel te regelen.
- Er zijn genoeg oudjes te vinden die al zo’n huisje hebben.
- Een handige harry die de beheerder wil worden vast ook.
- Mensen in de thuiszorg die de wijk er bij willen als ZZPer ook vast wel
De korte samenvatting was:
We regelen het graag zelf samen met elkaar.
Ik zeg, een mooi onderwerp voor SaGeSo om een eigen HWZ-versie te maken op basis van deze zeer vooruitstrevende film van Duurzaam Hoonhorst (2011):