Ierdeen die wel een vroeg opstaan weet het buiten is alles is nat, als je op een muurtje gaat zitten krijg je een natte kont.
Hoe dat komt is simpel, warme lucht absorbeert water en koude lucht geeft dat water weer af. Je muur van je huis is koud dus slaat het water neer.
Je zou denken dat we dus een waterdicht laagje op onze buiten muren maken maar dat is bijna nooit het geval … het gevolg laat zich raden … je buiten muur wordt nat.
Op zich niet erg hoor maar energie technisch is dat super onhandig want … zodra het ’s ochtends warm wordt wil het water weer verdampen … en drie maal raden waar die warmte uit gehaald wordt … idd je muur.
Tijd voor een proefje,
We nemen een droge baksteen en meten het gewicht.
droog gewicht is 1531g
5min eenzijdig vochtig gemaakt 1566g => + 32g
15 min 100% nat gemaakt 1677g => +146g
1kg water verdampen kost 2,4MJ =2/3Kwh
Dus 1 gram water verdampen kost 2/3Wh
Dus om 32g douw op te laten drogen ( =verdampen ) heb je dagelijks 21 watt / uur nodig, er gaan 90 stenen in een m2 => 1,8kwh per m2 muur
Als je lang de regen op je muur hebt staan dan wordt de steen nog veel natter, in onze korte absorptie test kwamen we na 15minuten al op 149 g => 8kwh per vierkante meter
Gelukkig wordt een groot deel uit de buiten lucht gehaald maar een een deel uit de binnen muur. Als geen spouw isolatie hebt zal er veel meer warmte uit je binnen muur gehaald worden door dat je kamer warmer is dan de een frisse herfst ochtend …..
Kortom er zijn veel energie kansen weg gelegd voor slimme bouwers die een mooi voorzet wandje van bv klimop of zonnepanelen kunnen maken.
Meer verdieping:
hoe gaat dat in de natuur