Een paar keer per jaar komen de zonnepanelen in beeld bij brand maar hoe brand gevaarlijk is een moderne installatie nu eigenlijk?
we zochten het uit naar aanleiding van vragen over nesten onder je panelen.
Hoe groot is de kans ?
2018 t/m juni 2021 waren bij 112 branden zonnepanelen betrokken, betrokken betekent hier nog steeds niet dat de brand veroorzaakt was door de zonnepanelen.
in 2019 waren er 64.427 claims voor woningbranden.
Echte getallen hoeveel van de 40/ 64000 branden er voor oorzaak zijn door provisioneel geïnstalleerde panelen is niet te vinden.
Als er naar de verschillende effecten kijken hoe groot is dan de kans dat een moderne installatie vlamvat ?
Brand door over verhittingen zonnepanelen:
Zonnepanelen worden op gewarmd door de zon, hoe warmer ze worden minder ze opwekken. Het is dus erg onwaarschijnlijk dat zonnepanelen in een windstille hittegolf ineens vlam gaan vatten. Zelfs niet als je ze plat op je zwarte dak legt zonder ventilatie.
Brand door grote stromen:
Bij een normaal aangelegde installatie worden en dikke gelijkstroom kabels gebruik, en is de installatie geaard. Doorgangen zijn verstandig gemaakt zodat de kabels niet beschadigen.
Moderne omvormers meten de weerstand en stroom lekken voor ze opstarten. Als er water bij je connector komt zal de omvormer in error gaan. Ook vlamboog detectie vind steeds vaker plaats.
Als het dan toch mis gaat zijn het veel al fouten met de DC kabels die beschadigt worden. Of fouten met de stekkertjes die op brandbaar materiaal liggen. Inpandige panelen hebben hierdoor meer kans op brand.
Panelen op onbrandbare dakpannen hebben veel minder risico.
Conclusie:
Pas op met schroeven in de buurt van je DC kabels.
Zorg dat je omvormer vrij hangt.
Plaats een rook melder bij je omvormer en op de zolder onder je zonnepanelen.
En laat je niet te bang maken,
Het risico dat je je huis aansteekt door het opladen van een apparaten is enorm veel groten. Dan een goed aangelegde zonnestroom installatie .
Meer verdieping:
https://www.ifv.nl/nieuws/Paginas/Onderzoek-naar-depositie-bij-branden-met-zonnepanelen.aspx
https://federatieveilignederland.nl/nl/handige-informatie/feiten-en-cijfers/feiten-en-cijfers-branden