In tegen stelling tot wij mensen voeden bomen niet alleen zichzelf maar de hele wereld.
Hun wortels zorgen er voor dat tal van andere organismen een riant leventje hebben.
Als er eens een tak afvalt gaat die niet terug naar het CO2 quotum zoals je geleerd hebt op school maar wordt die tak een specht en de bladeren worden een merel … Neeeee niet in één stap maar met een heleboel complexe tussen stappen. Dus zwammen bewerken het hout, slakken puzzelen weer van paddestoelen ,torretjes maken er hun holletjes in en leggen eitjes, kortom ook daar is weer een super efficiënte kringloop aan de gang.
Als je ook maar iets langer nadenkt snap je dat het koesteren van de bomen en bossen en hun prachtige evenwicht de belangrijkste redding boei is die de aarde ons toe geworpen heeft.
Natuurlijk moeten er soms eens bomen wijken in onze mooie perkjes, maar vaker hoeven ze helemaal niet te wijken maar bepaald de hout prijs dat het nu een goede tijd is.
Wat nu als we het eens omdraaien wat nu als we in de plaats van een kap plan een plant plan maken waarbij de oude boom op hun dooie gemakje kan vervallen tot de duurzame natuurlijke cyclus.
De uitdaging Stadspark DE BESTEVAER:
Langs onze bestevaer weg hebben we een geweldig mooi rijtje populieren die al meer dan 60 jaar statig staan te wuiven en ons toezingen bij de eerste bries met hun ritselende blaadjes.
Laten we aan hun voet eens het bestevaer park ontwikkelen waar best een takje mag vallen. Waar we weer een kruiden laag maken en struiken terug laten komen en een poel met een regen beekje. Laten we eens samen met de direct omwonend kijken hoe we de natuur kunnen helpen om dit stukje Baarn mooier te maken zonder gelijk de zaagmachine te bestellen.
Wie denkt er mee met de stads bioloog van de gemeente Baarn om onze gemeente toekomst proef te maken?
Weetjes:
Wist je dat een populier wel 300 jaar oud kan worden.