Binnen onze meetgroep woed er al jaren een discussie over de warmte pomp.
De één vind het een lawaaibak de ander twijfelt of je er de winter wel mee door komt en we vinden hem bijna allemaal te duur en te groot …
Tot mijn oog op een kleine hybride warmte pomp viel.
Tijd om te te gaan meten hoeveel lawaai de wonder machine nu echt maakt en of hij erg veel aardgas bespaart en wat gebeurt er met je elektriciteit rekening.
Een maand na de aanvraag kwamen er 3 mannen die een 1/2 dag hebben geknutseld en toen hing de hybride warmte pomp te zoemen.
Nu 4 weken later hebben we nog steeds geen gas voor het verwarmen van onze midden woning gebruikt, we hebben beiden een bedrijf en er is altijd iemand thuis.
Maar dan gebruik je vast veel meer stroom? Nou nee we hebben de zelfde 4 weken van vorig jaar vergeleken met dit jaar en wat blijkt. De warmte pomp is veel voordeliger dan onze elektrische kachels die we gebruikten om bij te verwarmen.
Maar hoe zit dat dan met de herrie van de buiten unit?
Er zijn onder tussen al 10 mensen komen kijken en luisteren , ik geef ze dan een dB meter mee zodat ze zelf de getallen kunnen zien. Maar de eerste vraag is … maar waar hangt hij dan ?
Ik heb de buitenunit in onze fiets-poort hangen, dat is een half open ruimte waar de fietsen droog staan maar de wind wel vrij spel heeft. De ruimte dempt het geruis van de buiten unit. Wat opvalt is dat er een koude poolwind heerst als de warmte pomp hard aan het werk is. En dat is dan gelijk de werking van de warmte pomp, je leent warmte van buiten en stopt die in je huis waarna het er weer langzaam uit ontsnapt.
De conclusie van onze eerste maand is:
geen gebruik aardgas voor verwarming, meer woon comfort omdat de temperatuur met een warmte pomp minder mag fluctueren, een een aanmerkelijke besparing ( 30% ) ten opzichte van vorig jaar. Onze maandelijkse energie nota is 40 euro en we willen dit jaar naar 0 euro. Gewoon om te laten zien dat het makkelijk kan als je maar begint.