Afgelopen week heb ik me verdiept in het RES taakje dat Baarn heeft gekregen van de regio Amersfoort. RES staat voor regionaal energie strategie er is het afgelopen jaar heftig vergadert over hoe we onze eigen klimaat beloften waar gaan maken.
Na een jaar vergaderen is de vervolg stap meer vergaderen op een regionaal niveau.
Dus de grond eigenaren mochten nu mee vergaderen over de plekken van zonne panelen en windmolens.
Waar hebben we het over welk percentage of beter hoeveel energie moeten we zelf in de regio gaan opwekken ?
Tijdens het eerste RES Baarn overleg werd er een getal van 500Gigawatt uur geroepen maar echt zeker wist de wethouder Huggo Prakke het nog niet …
Maarrr laten we dat maar eens als uitgangpunt nemen en mee gaan rekenen.
Hoeveel energie wekt een modernen windmolen anno 2021 op ?
Pure energie is bezig met een windmolen park langs de snelweg, daar levert een windmolen van 200 meter hoog een vermogen van 15GWh per jaar
Dus een simple sommetje leert dat als we onze klimaat afspraak willen inlossen we 500/15= 34 mega windmolens over Gem Baarn moeten verspreiden.
De minimale afstand van de windmolens om elkaar niet uit de wind te houden is is 6 maal de rotor diameter dat is dus ongeveer 1km … we kunnen op het totale oppervalk van Baarn 33 km exact deze hoeveelheden windmolens kwijt en dat zou dan ook een eerlijke verdeling zijn.
De minimalen afstand van omwonenden is 9 maal de rotor diameter ( 1500 meter ) om geen/ minder hinder te krijgen van grond trillingen. Dat is dan gelijk weer een uitdaging voor Baarn.
Zonnepark:
De andere optie die we mochten kiezen waren grond gebonden Zonneparken … je weet wel die van Grond gebonden zonneparken zijn zooooo 2020 …
Een modern zonnepaneel levert 300kwh ( idd die jij op je dak hebt liggen zijn nu al weer oud) per jaar dus 500.000.000/300=1,6 miljoen grondgebonden zonnepanelen.
Het oppervlak van 1 zonnepaneel is 1.6m2
We hebben dus een gondgebonden Zonne park nodig van 2560000m2 = 2,56km2
dat is dus maar 7% van baarn bedekken onder een zonneveld .
Of 17 maal zo groot als het zonnepark eemnes.
Mijn advies is:
Inzetten op energie besparing immers wat je niet gebruikt hoef je niet op te wekken en het oud denken los te laten en te investeren in niet grond gebonden zonnepanelen.
De participatie regel de burgers investeren 50% en Baarn doet de rest .is natuurlijk een mega kans en ook daar snijd het mes aan twee kanten:
De Baarnse energie boeren lopen al jaren te leuren met hun stallen doe eens stoer match de beste aanbieding en huur de daken voor een markt conforme prijs.
Idem voor burgers die hun dak willen verhuren …
Subsidieer eigen zonnedaken met de beloofde 50% participatie ook van Baarn en je probleem is over.
We kunnen dan ineens makkelijk zonnepanelen op onze daken en schuurtjes kwijt.
Dus kom maar op met je aanbieding Baarn betaald 50% van je eigen zonnepanelen !
En ik daag Baarn/ Hugo Prakke uit zijn belofte waar te maken en de geluidsschermen van Baarn nog dit jaar te voorzien van semitransparante zonnepanelen waardoor je wel het zicht houd op onze mooie open polder maar niet de herrie de polder in jaagt. En nee dit is dus het zelfde als de zonnepanelen van de ijsbaan in een weiland plaatsen … dat is immers zoooo 2020.
Meer verdieping:
Grond gebonden zonneparken zijn zooooo 2020
Een smal “zonnepark” dwars door de eemvallei om vogels te beschermen! – Meten is Weten (adriaanvoeten.com)
https://adriaanvoeten.com/metenisweten/2019/09/04/een-rondje-langs-de-velden/
Het programma pointer heeft een duidelijk verhaal over geslaagde en mislukte RES projecten: https://www.npostart.nl/pointer/31-05-2021/KN_1725049
Vogeldetectie systemen op Zeelands windmolens: https://www.youtube.com/watch?v=Mzq_T0qXLd8 ( nee dat is geen vrijbrief maar wel een echte optie )
Energie cijfers Baarn va 1990: https://allecijfers.nl/gemeente/baarn/#gas-elektriciteit