Adriaan, hoe wordt je een milieu of klimaat activist ?

In mijn geval ging dat heel simpel, stop met weg kijken en doe wat jij kan doen.

30M3 vuilnis die niemand op wil ruimen(2015-2018):
Bij de start van het project GAANenBeleven sloegen we regelmatig ons kamp op op de paalkamping tussen Baarn en Hilversum. Soms was het daar uber schoon en soms was het een zooitje. We maakte bij het weg gaan altijd een extra rondje om vuilnis op te ruimen.Tot we op een begeven moment op verlaten zwervers / asiel zoekers kampen stuitte, bij navraag aan Staatsbosbeheer en Baarn kregen we zoveel onzin antwoorden dat de bullshit bingo in ieder gesprekje gevuld werd met loze kreetjes als: je moet niet bij ons zijn, je moet bij iemand anders zijn, we weten ook niet van wie dit is, onze handjes jeuken maar het is niet van ons.
Zelfs toen we vertelde dat we het opgingen ruimen doken de helden achter de bank en konden geen vuilnis zakken en kruiwagens leveren. Terwijl we even er voor wel alle medewerking kregen om een MTB route te verbeteren … heel raar !!
Er was na 2 jaar vragen en praten 1 meneer bij Gem Hilversum die alleen maar zei: gaaf plan wanneer wil je ze hebben “ik regel dat” … hij ging niet vergaderen en debatteren en weg duiken … hij regelde het gewoon.
In 2 dagen hard werken trokken we het hele natuurgebied leeg incl het bos van Staatsbosbeheer … van “de Koning” kregen we koffie en een taartje en van Staatsbosbeheer kregen we een jaar later 1 regeltje van de Hoofdboswachter die geen poot uit stak … als jullie ook bij ons hebben op geruimd dan “fijn, bedankt” …

De drijf vuil balk in de praam gracht: (2019/21)
Bij het taart eten bij onze wethouder Mariska de Koning kregen we de vraag, wat kunnen we toch doen tegen zwerfvuil? Het korte antwoord was “op rapen”. Ook toen leefde de kreet “ergeren helpt niet opruimen wel”. Die kreet was spontaan ontstaan toen ik een blikje zag liggen in een parkje en die even pakte en weg gooide … een mevrouw liep naar mij toe en vertelde “ik zie het blikje nu al een half jaar liggen en niemand doet iets”, O ik zag hem net en heb hem even gepakt, dat koste mij 10 seconde … ze bleef verbaast achter … waarschijnlijk mompelde ze iets als het is niet van mij of iemand anders moet het doe …
Hoe dan ook ik bleef nadenken of we een leuk project konden doen met de Wethouder en zo veel aandacht konden vragen voor zwerf vuil. De werd uiteindelijk Het geheim van de praamgracht lees maar voor de lange versie.
De korte versie is: we gingen samen opzoek naar de oorzaak van zwerfvuil en vonden de daders … Papa en Mama die voor de stoplichten van de bildse weg hun auto schoonmaakten de vuilnis kwam vervolgens in de praamgracht en dreef zo naar Boyan Slat zijn Ocean clean up project . Om te meten plaatste het waterschap een meetbalk en we konden een paar jaar volgen wat er voor de balk bleef liggen.
Op dit moment staat de balk weer open om dat het weg laten drijven van vuilnis makkelijker is voor gemeente Baarn en Vallei en Veluwe…

Oppad met de wethouder Jannelies en Journalist John van DE krant (2021/22)
Het lange verhaal kan je hier lezen: https://adriaanvoeten.com/gaanenbeleven/2021/05/18/de-zwerfvuil-trilogie-een-verhaal-met-een-staartje/
In het kort verzon ik een zwerfvuil trilogie,
Deel 1: gingen we opzoek naar de bron en start bij de vuilnisbalk in de praamgracht.
Deel 2: Is het echt zo erg , Jannelies verzon de locatie, de carpool bij de vuilnis stort. Eigenlijk was die niet handig gekozen immers bij een beetje wint waait de vuilnis uit de bakken / aan hangertjes de parkeer plaats op en de sloot in.Deel 3: Een vervuiler aanspreken, en dat werd een dingetje .. Staatsbosbeheer had een bouw-weg aan gelegd voor het bouwen van het ecoduct.

Ze hadden daar voor 200 vrachtwagens zwaar verontreinigd bouwpuin gebruikt … in plaats dan de fout toegeven kwam er een stroom van onzin verhalen … zo zou de boswachter de boven komende delen zelf verwijderen. Bevriende boswachters vertelde dat ik een storm van verontwaardiging had veroorzaak binnen SBB en even later werd er landelijk verbetering belooft.

Nog meer bagger in Baarn (2023):
Terwijl het maar slechter blijft gaan met de dieren, planten en vooral insecten in Nederland presteerde mijn gemeente samen met het waterschap het om midden in het broed / paai seizoen te gaan baggeren.
Hier de lange versie: Het vis drama van baarn
Dat leek mijn geen goed plan dus, bij navraag bij andere aanwonenden wist niemand hier iets van en dat terwijl de 15 jaar terug juist overgeïnformeerd werden. Uiteraard gingen het weer van het kastje naar de muur en terug met uiteindelijk resultaat vragen door PVDD en Waternatuurlijk aan de dijkgraaf en zijn maten. Dit soort vergaderingen staan gelukkig online. Dus toen er even later midden in het broedseizoen gemaaid werd kon ik verwijzen naar de worden van de dijkgraaf die volgens de gemeente verantwoordelijk was voor deze actie … en zoals vaker komt de waarheid altijd boven drijven , het maaien werd gedaan door de gemeente om de biodiversiteit te bevorderen … tot op heden hebben alleen de bereklauwen er baat bij die knallen uit de grond op plekken waar ze nu lekker veel licht krijgen … iets zegt me dat dit een ” penny wise pound foolish ” actie was netto resultaat, veel insecten en en andere dieren dood, en het baggeren is uitgesteld na het plaatsen van een pissssst-off ringslang die voor mijn voeten weg vluchtte …

Tijdens al deze projecten probeer ik de geïnteresseerde mensen te laten zien dat je weldegelijk veel kan bereiken. En hoewel ik regelmatig functioneel boos ben ben ik dat nooit op individuelle mensen ik ben teleur gesteld in de wijze waarop verschillende organisaties anno 2023 blijven werken vaak tegen we wil van de mensen die het werk moeten uitvoeren.

Zijn er nog plannen voor de toekomst ?
Ja zeker is help mee met een citizen project “vang de water monsters” daar nemen we water sampels in heel nederland om te kijken hoe het gaat met de water gesteldheid.

Niets van deze acties zou mogelijk zijn geweest zonder de hulp van tientallen helden die ook niet weg kijken en vaak spontaan en soms met een zetje mee gaan doen met mijn rare plannen.

Als we de schade willen bepreken voor onze kleinkinderen zullen nu echt actie moeten ondernemen en moeten stoppen met het wegkijken … we moeten allemaal een beetje meer klimaat activist worden voor een beter leef klimaat voor ons allemaal.


Adriaan Voeten
Klimaat activist tegen wil en dank

Meer verdieping:
https://adriaanvoeten.com/metenisweten/hoe-maak-je-een-klimaat-dashboard-voor-baarn/
Adriaan wil je mee denken over een groener Baarn?