Interview met Wout van Hoof

-Wie is Wout en welke sporten beoefen je graag?
Mijn naam is Wout van Hoof. Ik woon en werk nu ruim twee jaar in de Franse Alpen. Mijn leven bestaat naast mijn werk als boekhouder/kok voornamelijk uit sporten. Mountainbiken, hardlopen, toerskiën, telemarken, kajakken en af en toe een alpine beklimming. Alles is mogelijk in de directe omgeving. Een sport waarbij al deze hobby’s samenkomen is Adventure Racing. Een combinatie van verschillende sporten met als basis hardlopen, mountainbiken en kajakken.[metaslider id=902]

-Wat voor meerdaagse tochten heb je zoal gemaakt en aan welke meerdaagse tochten bewaar je de mooiste herinneringen.
Mijn eerste meerdaagse tocht was een tocht van drie dagen door Catherine Gorge NP in Australië. Kaart mee, rugzak op mijn rug en wandelen. Nauwelijks voorbereid, gewoon vertrokken. De verwachte paden bleken grotendeels te ontbreken. Voor het eerst in mijn leven drie dagen niemand gezien, helemaal alleen. Dus ook helemaal op jezelf aangewezen. Dat was een ontzettend mooie beleving.

Enkele jaren later ontdekte ik mijn sport: Adventure Racing. Eigenlijk ook gewoon een meerdaagse tocht in competitievorm. In een team van vier personen leg je het gehele parcours lopend, fietsend en kajakkend af. Daarbij zoek je op basis van kaart en kompas zelf de snelste route. De mooiste races waaraan ik heb deelgenomen waren een 9-daagse race in Costa Rica en een 3-daagse race in Turkije. Mocht je deze sport interessant vinden en/of mijn team willen volgen. Kijk dan gerust op onze Dutch Adventure facebook pagina.

Hoewel ik prestatief (als het op sport aankomt) ben ingesteld, was mijn mooiste tocht tot dusver geen wedstrijd. In de kajak binnen een maand (toch een deadline) een ronde om Corsica kajakken. Samen met drie vrienden hebben we deze tocht volbracht. Iedere nacht brachten we door op een ander strand. Overdag lekker fysiek bezig en genieten van de mooie kustlijn van dit Frans (-Italiaanse) eiland. ’s Avonds uitrusten, tentje opbouwen, koken, de zon in zee zien zakken. Een maand niets anders aan je hoofd dan kajakken. In mijn dagelijkse leven plan ik wat ik ga doen in mijn vrije tijd. Tijdens deze tocht was alles vrije tijd en deed ik gewoon waar ik op dat moment zin in had. Geen planning. Vrijheid. En dat samen met goede vrienden.

-Welke (dag)rugzak/kanozakken gebruik je en wat is daar prettig aan?
Omdat we alle kleding, tenten, slaapspullen eten en drinken in de kajak moesten meenemen, was waterdichtheid de belangrijkste vereiste. Dus voor mijn slaapspullen één goede waterdichte zak van Ortlieb gekocht en daarnaast een aantal goedkope lichtgewicht waterdichte zakken. Ik vind het altijd fantastisch om te zien met welke nieuwe snufjes de outdoor-fabrikanten komen, maar ik ben heel kritisch als het gaat om geld uitgeven aan materiaal. In mijn beleving is namelijk het materiaal zelden de beperking.

-Welke kleding draag je tijdens de tochten?
Tijdens deze kajaktrip bestond de dagelijkse outfit uit een synthetisch t-shirt en een zwembroek. Bij kou of regen maakte we gebruik van een anorak (een regenjas om in te kajakken). Voor de avonden had ik een trainingsbroek en een fleecetrui bij me. In de kajak droeg ik Crocs (van die dingen waarin je eigenlijk niet gezien wil worden) en daarnaast had ik een paar hardloopschoenen bij me.

-Slaap je in de buitenlucht, in een tent of anders?

De meeste nachten hebben we in de tent geslapen. Maar we hebben ook onder de sterrenhemel geslapen of gebruik gemaakt van de hutjes die we tegenkwamen. Soms zit je zo lang en zo gezellig te kletsen dat je geen zin meer hebt om nog een tent op te bouwen.

-Hoe kook je onderweg?
We hadden twee benzinebrandertjes bij ons en een klein pannensetje. Meestal maakten we pasta klaar, soms een adventure food pakketje. Op de dagen dat we inkopen deden was het feest. Hamburgers met gebakken aardappelen en verse groente!! Af en toe hadden we geluk en beet er een vis in de haak de we achter ons aan sleepten. Dan stond er dus verse vis op het menu.

-Wat moet er altijd mee?
Pfff… Moeilijke vraag… Iets lekkers te eten. Zelfs als het om een wedstrijd gaat. Kleine geluksmomentjes als je het even zwaar hebt.

-Heb je tips voor beginnende avonturiers?
Drie tips:
1: Laat je niet in een winkel adviseren over wat je allemaal nodig hebt. Vraag informatie aan vrienden en bekenden (mensen met ervaring) en leen zoveel mogelijk. Alleen datgene wat je niet kunt lenen, schaf je aan. Op deze manier leer je zelf wat jij nodig/ prettig vind.
2: Sommigen vinden het erg leuk om alles tot in de puntjes uit te zoeken en te plannen. Andere vinden dat juist afdoen aan het avontuur. Zorg ervoor dat je ten minste weet wat de gevaren zijn en bereid je daar goed op voor.
3: Zet door als het even zwaar is, draai om als het gevaarlijk wordt. Er komt wel weer een nieuw avontuur.

-Wat is je absolute favoriete item dat per se mee moet?
Als het om een meerdaagse tocht gaat, ben ik wel erg te spreken over mijn Exped matje. Weegt weinig, slaap prima.

-Vraag van Wout aan zichzelf?
EK Adventure Racing 2017; top 10 haalbaar??