Op eigen benen de winter

Ik zat samen met mijn vrouw in de deuropening te genieten van de zon op deze ogenschijnlijk normale zaterdagmorgen. De klok heit 11:00, op de open plek in beukenbos stop een man met een blauwe rugzak. Hij keek rond en vond de perfecte plek voor zijn kamp. Even later kwam er een grote breed grijnzende man naar de zelfde plek … een korte groet en ook hij bouwt zijn slaap plek je op … Dit herhaalt zich tot er onder ons nest een klein dorpje verrijst. Samen keken we geamuseerd toe en herkennen de meest avonturiers van GAANenBeleven en weten dat het goed is.
Zo leken de bosuilen te denken toen ze uren naar ons zaten te kijken vanuit hun warme hol.

En inderdaad het was goed. Na het opbouwen van het kamp maakten we een lange lus zuidwaarts, Adriaan had weer een oriëntatie trail kaart gemaakt. Op zo’n kaart staan een aantal punten aangegeven die gevonden moeten worden. De paden naar de punten konden de deelnemers samen zoeken met behulp van kaart en kompas.
Na een korte instructie: kaart en kompas lezen gingen we op pad. Een mooi divers stukje winterbos bracht ons naar het eerste punt. Het bleek een wat armoedige  “hoeksteijn” van een beroemd landgoed Drakensteyn te zijn.  Vandaar zochten we onze weg door het prachtig “vergeten” productie beukenbos en vonden onder andere sporen van een groot “reeën leger”.
Via een met wapens versierde grenspaal kwamen we op het achtererf van een prachtig bemost bos met een grote verscheidenheid aan bomen … Even verder stonden we plotseling oog in oog met een prachtig verscholen kasteeltje op een berg “De Wolfsdreuvik”. De deuren stonden open en de kasteel heer en zoon stonden ons breed grijnzend op te wachten! Tijdens een voorverkenning hadden Tienke, Gertjan en Adriaan de beheerder toevallig ontmoet.  Na een gezellig gesprek en een hand vol mailtjes vond Reinier ons avontuur dus danig spannend dat hij ons graag te woord wilde staan tijdens de 24-uurs reis door de tijd. We kregen een prachtige rondleiding door het mooie gebouw en merkte al gauw dat Reinier een meesterlijke verteller is en ook over het mooie smithuyserbos uren kan vertellen ( hint hou de site GAANenbeleven.nl en FB pagina in de gaten voor een leuke wandeling en uitleg naar de dreunvink en omgeving (pico adventure ). De route liep verder naar een UFO landingsplaats/ kuil/ meteoor inslag en een landingsmeertje voor ganzen, GROTE zilverreiger en verschillende eenden (sp)
Moe en voldaan plofte we neer op de kampplek en al snel kwamen de brandertjes uit de bagage. In de gezellige kook cirkel keuvelde we door tot diep in de nacht (22:00). De volgende morgen roken we gebakken spekjes en vers brood (?!?) en inderdaad bushcrafter Ernst voelde zich dusdanig op zijn gemak dat hij maar gelijk alle registers open trok en een heerlijk ontbijt bereidde … Normaal doe ik dit pas op de derde dag stamelde hij verontschuldigd, NICE dacht ik … super fijn te zien dat we dit zo snel met een groepje “vreemden” kunnen bereiken.
De tweede lus ging noordwaarts en toonde onder andere de bronstijd grafheuvels waar onze Utrechtse heuvelrug zo rijkelijk mee bedeeld is. Terug bij het kamp gaven de buren Esme, Lianne en Fabian nog een leuke demonstratie “rook maken” met een vuurboog ( het was te vochtig om zo snel ook echt vuur krijgen ) We mochten het allemaal even proberen en waren verbaast hoe snel en simpel je vuur zou kunnen maken met een beetje meer geduld was het ook zeker wel gelukt … ( ook dit item komt vast nog een keer terug 😉


Wat kreten onderweg:

Wat een geweldig avontuur weer.
Wat heb ik dit gemist , dit had ik veel eerder weer moeten oppakken.
Ik ga/ mag ik / ik wil de volgende keer weer mee !!
We willen de bosuitleg van van Reinier Bouvy ook graag horen!
Blijft opmerkelijk hoe snel het ‘buitenspelen’ verbroedert.

Leuke stukjes en quotes van de mede avonturiers:
Gert: In februari overnachten in het bos. Zonder tent, maar met slechts een gespannen zeiltje tegen de regen. Midden in de nacht wakker worden en direct een indrukwekkende sterrenhemel zien…
Van 12:00 tot 12:00 uur met een leuk clubje samen doorbrengen. Wandelen en mooie nieuwe plekjes ontdekken. Navigeren met kaart en kompas. Gezelligheid rond het kampvuur. Slapen onder een tarp met uitzicht op de sterrenhemel… Het was weer geweldig met Gaanenbeleven.nl !!
Gertjan:  Afgelopen weekend heb ik in het bos geslapen in een tentje tussen Kievitsdal en Anna’s Hoeve. Het was een 24-uurs belevenis van GAANenBELEVEN georganiseerd door Adriaan . We zijn op zaterdag begonnen met een oriëntatiewandeling. Aan de hand van op een kaart aangegeven punten liepen we door het bos met als hoogtepunt een bezoek aan de Wolfsdreuvik. Een soort miniatuur kasteeltje midden in het bos achter de Hilversumse golfbaan. Adriaan had met de eigenaar geregeld dat we een kijkje binnen mochten nemen. We kregen een hele rondleiding.
Het was een pittige wandeling en hebben denk ik wel bijna 15 km gelopen. Gelukkig hoefde ik m’n eten alleen maar op te warmen bij m’n reeds neergezette tent.
Na het eten hebben we uren bij het kampvuur gezeten. Dat was wel nodig, want het was best wel koud. De nacht was ook goed koud. M’n slaapzak sloot niet voldoende aan de bovenkant en zodoende kwam er nog wel wat kou in m’n slaapzak. Toch ben in de nacht nog aardig doorgekomen onder het genot van een roepende bosuil. Ondanks dat het nest vlakbij zat, hoorde ik hem vrij ver weg roepen.
Zondag na het ontbijt de tent opgeruimd en een lesje vuur maken gekregen met een vuurboog van Fabian, die met z’n gezin aanwezig was op de paalcamping. Ze sliepen in een eigen gemaakte half open hut. Het is ons niet gelukt een vuurtje te maken met de vuurboog. Dat viel dus niet mee. Het lukte wel om het goed te laten roken, maar hadden daarmee dus nog geen gloeiend kooltje weten te krijgen. 
De laatste wandeling ging over de Blukheide. Het was behoorlijk miezerig weer, maar het was toch een leuke wandeling.

Volledig selfsupporting 24uuravontuur op je eigen benen IN de natuur lukt dat met een groepje avonturiers? Nu na het derde jaargetijde “De winter” is het antwoord een nog veel groter JA! Ja dat kan ja dat is leuk en ja dat smaakt naar meer.
Rest ons nog de lente en de cirkel is rond.

Wil je ook mee geef je dan op tijd op, de groepen zijn klein en de pret groot.
Blijf op de hoogte like onze FB pagina