Boerderij de Kaap en de 6 Woningen

Veel weten we er niet van maar toch vertelt het bos een boel.
Aan het einde van de kaapweg is het bos anders … oude bomen vertellen een verhaal.
Een dichte bomenrij was ooit een mooi geknipt beukenhaagje maar als je zo’n haagje niet jaarlijks snoeit wordt het in zeer korte tijd een prachtige bomenrij.
Naast de boerderij stond een oude wijze boom eenzaam voor zich uit te dromen. Ook hier is dat schijn. Deze prachtige reus is helemaal niet alleen … het zijn minstens drie in elkaar verstrengelde bomen.[metaslider id=”3884″]
Voor velen is dit een bijzondere plek. Rond de boom ligt een stenen kring die eigenlijk nooit hetzelfde is. De ene keer wijst de kring de windrichtingen aan, de andere keer is het een ovaal. De bezoekers houden de plek prachtig schoon, als iemand eens een papiertje laat vallen pak altijd wel iemand het op … In onze bossen geldt de regel ‘erger je niet aan vuilnis, maar raap het op’. Aan de andere zijde ligt een vers uitgediepte poel die vele doelen diende bij zo’n oude boerderij … drinken er reeën en zwemmen er honden in. Volgens de boswachter was het ooit een schapen was poel. Achter de boerderij ligt het land er nog vredig bij, vaak kan je hier reetjes zien grazen.
Op de weg naar de boerderij kwamen we langs een veldje waar ‘hulp boswachters’ mogen overnachten tijdens de boswerkdagen. Ooit stond hier ‘de 6 woningen’ op dit veld.

foto: groenegraf.nl

foto: topotijdreis.nl

De woningen stonden op het gebied van landgoed Buitenzorg ( hier vertel ik later meer over ) . In 1962 brandden de woningen af en zijn ze gesloopt op last van de gemeente Baarn .
Op de kaart uit 1900 en de foto is goed te zien dat er toen veel minder bos was dan er nu is in het Roosterbos. Linksboven is de bebouwing (rood) van boerderij de Kaap nog te zien.