Een half jaartje GAANenBeleven

Tijd om terug en vooral vooruit te kijken.

Wat heeft ons verrast ?

Adriaan: ‘Het enthousiasme, de verwondering en de vragen van anderen als we vertellen over onze avonturen die in een kort tijdbestek plaatsvinden, in maar 24 uur. De verrassingen die we ieder avontuur weer tegenkomen … het is niet te voorspellen wat we GAAN beleven maar dat we iets gaan beleven, is zeker.’

Jolanda: Het eerste half jaar van GAAN en Beleven (inmiddels ben ik een andere weg in geslagen): ‘Het mee(be)leven van onze volgers: niet iedereen wil direct meeGAAN in de winter, kamperend onder een tarpje, maar velen vinden het wel leuk om te lezen hoe we ons hebben voorbereid, wat we hebben meegemaakt onderweg en hoe het is gegaan. Ook het grote aantal volgers op Facebook vind ik heel verrassend en ontzettend leuk om te zien, vooral ook de enthousiaste reacties.'[metaslider id=519]

Wat doet die ’24 uur avontuur’ met je en waar denk je aan voor na en tijdens de GAANenBeleven-tocht?

Jolanda: Inmiddels ben ik niet meer betrokken bij GAAN en ben ik mijn eigen weg ingeslagen met onder meer de trailrun2daagsen. Over het eerste half jaar: ‘Voor de tochten ben ik altijd volop bezig met redactionele opdrachten voor mijn bedrijf Denekamp Taal en Teken, en denk ik elke keer: het is goed dat we de ’24 uur avontuur-uitjes’ plannen, anders zou ik dat etmaal weer volop aan het werk zijn. Mijn rugzak staat eigenlijk altijd klaar op zolder, gereed om binnen een uur te vertrekken. Ik ben altijd bezig met sporten en ja..het klopt…dat wordt soms wel eens wat extreem. Soms lukt dat en soms net niet. Eenmaal op weg, geniet ik vooral van het buiten zijn, de geur van het natte bos, de paddenstoelen en zwammen die ik onderweg zie, het kunstige spinnenweb dat bungelt tussen heidestruiken waar het zonlicht prachtig doorheen schijnt, het wild dat we horen, zien. En de rust van de knop opgezet hebben en lekker weg zijn, weg van alle beslommeringen waarvan je denkt ‘ik kan niet weg’.

Adriaan:Tja, vooraf ben ik altijd druk met de planning en verbeteringen (dat zal wel met mijn vak te maken hebben zelfstandig project manager ). Lichter maar toch niet te Spartaans, tarp of tent. Slimmer proberen te zijn door bijvoorbeeld de maaltijd al vooraf te koken. In de dagen voordat we op pad gaan, moet ik me altijd inhouden wat sporten betreft, want het is toch een zeer ware belasting om met 10kg bepakking 4 uur en vaak langer te gaan rennen, dus moet je wel op de max van je energievoorraad zitten anders wordt het heel zwaar. Door de frequentie en de andere sportieve activiteiten is dat best lastig in te plannen. Een zware trailrun wordt dan plotseling een zeer lange duurloop met maar een doel: heel blijven! Onderweg ben ik iedere keer weer verrast door het gemak waarmee zo’n tocht gaat, goed het is soms best zwaar en we zitten er allemaal wel eens doorheen maar toch is de nieuwsgierigheid naar de rest van de route zo veel sterker dat je er als het ware doorheen getrokken wordt door het avontuur zelf. Vaak loop je uren zwijgend of beter hijgend achter elkaar en dan dansen de gedachten en de prachtige omgeving door je hoofd; je verliest het gevoel van tijd; dat maakt plaats voor een gevoel van ruimte en licht, het opgaan in de natuur als reiziger en als logee in een groot prachtig bos met haar unieke geuren, kleuren, geluiden en het ongrijpbare gevoel van een geborgen en vertrouwde omgeving, al ben je ergens nog nooit geweest. Na ieder reis zit er een enorm gat in mijn tijdsbesef dat nog dagen doordendert … het waren maar 24 uur…  het voelt echter als dagen of zelfs een hele week.

Wat zit er in het vat?

In 2015 organiseren we een opstart “cursus” voor de beginnende avonturier door een aantal “georganiseerde” avonturen te ontwikkelen, zodat meer mensen zelf op pad kunnen. De trailruntweedaagse van 21/22 maart zit vol. Maar…er komt een vervolg aan: mogelijk in juni al…houd de GAAN-agenda in de gaten op de site GAANenBeleven.nl en GAANEenBeleven op Facebook.