GAANenBeleven.nl Rondje nieuwland,

De Flevopolder zou oersaai zijn hadden we in ons hoofd … en was dus een mooie uitdaging voor onze 24uur … kun je een heus 24uuravontuur in de Flevopolder beleven? Er werd een route geplot rondom de spannendste delen van de polder en ook een paar eindeloze stukken polderlandschap.

Als kampbestemming vonden we Campanula (het plantje met dezelfde naam bloeide er jammer genoeg niet, zo bleek later): een oeroude vrijkampeerplaats met vier schuilhutjes, dus met een beetje geluk hoeven we geen tarp op te zetten. Nog even afstemmen wie de tarp mee sleept en wie welke gang van het 3-gange menu realiseert en GAAN![metaslider id=931]
De ochtend begint stralend, zodat ik met een opgewekt humeur naar de tandarts ga … de man vraagt altijd van alles als je met je mond open achterover ligt te stikken in je eigen speeksel … dit keer was het niet anders …

Moet je vandaag de hele dag werken? Ik knik ja … jammer, het wordt prachtig weer … ik kijk vrolijk, terwijl hij met de haak kijkt of er nog een vulling los te wrikken is … weer knik ik voorzichtig ja … een beetje teleurgesteld dat er geen meerwerk uit te poeren is, sluit hij het consult af met wat venijnige tandsteen verwijderpogingen, maar zelfs dat levert nauwelijks een goede oogst … hij wenst me een prettige werk dag … en ik weet dat ik dat zal hebben.

Thuis trek ik gelijk mijn ‘werkpakje’ aan en als Jolanda aan komt zetten sta ik al ‘strak in pak’ met de rugzak en mtb in de hand gereed voor ons werk voor GAANenBeleven.nl

De route leidt door de Eempolder via het handveer van Eemnes naar de westelijke kant van de nieuwe wildernis … helaas is de binnenste ring afgesloten (ondanks verwoede pogingen die toch te bereiken ( zie foto’s) .. we kunnen wel via de buitenring aan de Almere/zuidkant de prachtige steppen bewonderen en op de verschillende verhogingen kijken we uit over een overweldigende natuurpracht. Hazen spurten er vandoor, pulletjes schieten door het gaas snel naar de andere kant van het water, moeder de gans wanhopig achterlatend want haar lijf is te groot, konikpaarden grazen op veilige afstand, een aalscholver droogt zijn vleugels, een specht hamert er fiks op los om vrouwtjes te imponeren…

De route gaat verder via de oostkant waar we langs het IJsselmeer fietsen: grote roofvogels zweven over ons heen en een aantal indrukwekkend bruin/zwarte grote grazers (heckrunderen) keren ons hun kont toe. Via de noordkant bezoeken we een vogelhut maar deze staat er maar een beetje verlaten bij … er zijn nauwelijks vogels te zien. Mogelijk zijn we wat verwend geraakt door de talloze vogels die we aan de zuidzijde al gespot hebben.

De route loopt dwars door de polder terug waar het ons opvalt dat de windmolens toch wel enorm veel tegenwind produceren. Uiteindelijk via enige half opgebroken wegen bereiken we de grens van het stiltegebied waar Campanula op ons wacht … nog maar 4 km hemelsbreed vertelt “my precious” ons. Om vervolgens met een laatste energiespurtje een piepje te geven en vervolgens het scherm te vullen met “low battery” … gelukkig hebben we een batterijpack mee en een snoertje dus kan ze weer even aan het infuus en binnen een minuut is ze weer het baasje en toont ons de laatste meters naar de zeer goed verstopte paalkampeerplek. Bijna 100 km vanaf de locatie waar we begonnen.

De maaltijd staat in het teken van pinda’s: Surinaamse pindasoep die net zo heet wordt gegeten als ie is en pastasalade met onder andere pinda’s er doorheen.
Een nachtelijke muizenaanval weren we af: ze hebben het gemunt op onze boterhammen met stroop en havermout en komen gelukkig niet verder dan het uitlikken van het avondmaaltijdpannetje. De voorraad verhuist naar onze slaapzakken en de andere lekkernijen worden veilig opgeborgen in de rugzakken die aan twee spijkers in de nok van de overkapping hangen. We worden wakker van het gekwetter van vogels tussen het groen.

Dag 2 over meer poldervogels:
Na een zonnig ontbijt GAAN we weer op pad … welke brug pakken we? Die van Nijkerk valt af, die is te dichtbij … die van Elburg weer te ver weg voor een 24uur avontuur … het wordt die van Harderwijk … een enkel buitje en een veel koudere temperatuur weerhouden ons er niet van om toch te genieten van alle natuurpracht. Weidevogels laten horen dat ze er zijn: de kievit met prachtige kuif, de grutto die haar eigen naam roept, de scholekster met haar oranje snavel die mooi contrasteert met haar zwart/witte kleed, de zwanen op hun nest.

Bezoek aan het stoomgemaal Hertog Reijnout waar bij de stoker ons vertelt dat we in augustus zeker langs moeten komen dan is het helemaal geweldig leuk hier tijdens de stoomdagen en aan de pretoogjes van de man weten we nu al waar die dag even naar toe zullen fietsen 😉 Met in totaal 150 km op de teller stappen we na 24 uur af.

De rode draad van deze GAAN: nieuwe route door een prachtig nieuwland met bijna continue water aan de linker- of rechterzijde, met op de achtergrond vogelgeluiden.

Weer een enorm mooi leuk en gezellig avontuur die 24 uur van onze tijd heeft ‘gekost’ en wat inkopen die we anders ook hadden moeten doen want eten moesten we toch die dag … de boodschappenlijst:
Pak pindasoep, twee pindarepen, pastasalade met pinda’s, thuis gesmeerde broodjes stroop, vier krentenbollen vier mueslibollen, zak gemende noten en gedroogd fruit en havermout met amandelen.

Een oude Hero-fles van 1.5 ilter en een jus d’orange fles van 1 liter passen perfect in de bidonhouder en waren de 0.25 euro statiegeld meer dan waard …