LO training bij HOC93

‘Verdwalen is balen, oriënteren is het sleutelwoord’
‘Is gewoon hardlopen niet meer genoeg?’, vroeg het thuisfront. ‘Dit is anders’, dit is het landschap en de kaart goed leren lezen en dus beter oriënteren waar je bent. Hard rennen is ondergeschikt’. Weten waar je bent, waar je naar toe wilt, via de kortste weg. Dat is het doel, en ja…genieten van de omgeving natuurlijk ook vooral.

Als GAAN!-team was dit onze eerste oriënteringslooptraining (Adriaan had al eens eerder meegedaan en sleepte me enthousiast mee naar Noord-Nederland). Geen spijt van gehad. Een heel bruikbare, leerzame, gezellige, kundige training in het Drents-Friese Wold. Koen en Klaas de Jong van HOC’93 kunnen er wat van!

Speciale kaarten
Via opdrachten een route afleggen, rennend, langs genummerde controlepunten. Zo snel mogelijk. Je mag je eigen weg kiezen m.b.v. kaart en kompas en dwars door gras, de hei, het bos denderen is toegestaan. Mmmm… door het kniehoge buntgras, de greppels of eerst toch het zandpad nemen, de richting bepalen met het kompas en dan de doorsteek door het gras wagen? Om ons heen zoekt de Nederlands kampioen bij de jeugd spurtend zijn pad. Koen, Nederlands kampioen gaat gedreven en geduldig verder met zijn uitleg aan de nieuwelingen, die aardig wat vragen hebben, vooral ik. Ik ben de 1:25.000 topo-kaarten gewend en deze speciale kaarten van 1:10.000 of zelfs 1:5000 zijn super gedetailleerd (zelfs mierenhopen worden met een kruisje aangegeven) en hebben een hele andere legenda. Da’s ff wennen. Maar dat lukt gaandeweg de ochtend. Kwestie van oefenen/veel doen …

Superleuk, praktisch en een uitbreiding van de kaart & kompaskennis die ik al had. Ik denk dat zich een nieuw virus rondom het trailen heeft genesteld.