Interview met Yvonne van der Stok

Wie is Yvonne en welke korte en lange avonturen heb je beleefd?

Ik ben Yvonne van der stok uit Burgerbrug, geboren in 1977.
Ik ben gek op buiten zijn, hardlopen, dieren vooral honden en paarden. En ik hou van zwerven en overleven. Ik heb geen idee waarom, maar aan de vakanties die zwaar en spannend zijn geweest, houd je eigenlijk de mooiste herinnering over.
Ik heb eigenlijk alleen maar meerdaagse fietsvakanties gedaan, omdat je op een fiets makkelijk lange afstanden kan afleggen en bagage mee kan nemen; terwijl ik wandelen en hardlopen veel leuker vindt. Pas sinds dit jaar (2015) wil ik overstappen op hardlopen met een rugzak. Ik vind het een extra uitdaging om tijdens mijn vakantie zo weinig mogelijk geld uit te geven. Ik heb een hondje Astra, een bordercollie die altijd bij mij is en dus ook tijdens de fietsvakanties.[metaslider id=1285] Ik ben ook een knutselaar en heb fietsmandjes achterop mijn fiets steeds verbeterd tot ik ben overgestapt op een plank aan de zijkant van mijn fiets zodat mijn hond onderweg zelf snel op en af kan springen. Vooral op mijn ligfiets is dit heel grappig omdat ze naast me zit en ik haar onderweg kan aaien.

Ik maak ook zelf vakantie-bagagedragers van aluminium vierkanten buizen die met bouten aan elkaar zitten zodat er geen lassen breken, en die groot genoeg zijn om een pop-up tent op te binden en rugtassen aan te hangen.

Ik heb een paar keer van Zwitserland naar Nederland  gefietst, de eerste keer op een autowegenkaart, maar dat ging niet echt goed. Verder rijd ik op onbegrensde fietsrouteboekjes en dan zit je gelijk op de mooiste plekjes. En tegenwoordig volg ik de routes op mijn mobiele telefoon op Google maps.
Zo ben ik met een vriendin over de Alpen gefietst op een tandem, omdat daar zo weinig wegen zijn is het makkelijk om een route te vinden. Met die tandem heb ik ook een Viaverde gefietst in Spanje met mijn vader. Maar ik heb de tandem weggedaan omdat hij al voor het eind van de vakantie steeds kapot ging en de remmen en velgen oververhit raakten bij de afdalingen.
Verder ben ik met een vriendin van Midden-Noorwegen in twee en halveweek naar huis gefietst: zij op de mountainbike en ik op de ligfiets. Ik weet niet hoe we het gedaan hebben, maar we fietsten vaak 160 km per dag. Ik had mijn hond toen niet mee, dus wilde snel naar huis .) We hebben veel wild gekampeerd die vakantie; we moesten wel omdat het vaak al donker was voor we bij een camping waren.
Ik heb ook nog een keer met een vriendin naar Duitsland en terug gefietst allebei op een ligfiets. Helaas was het erg slecht weer. Toen heb ik geleerd dat als je je zelfopblaasbare matje van Thermarest in de wasdroger gooit, het matje poreus wordt. Pff. De rest van de vakantie heb ik op de harde grond geslapen.

Op mijn 15de was ik op vakantie met mijn ouders in Midden-Frankrijk. Dat wilde ik helemaal niet want ik had een vriendje. Op een dag leende ik wat geld van mijn ouders zonder dat zij het wisten en ben ik naar Nederland gelopen en met de bus en met de trein, totaal onvoorbereid en geen verstand van het openbaar vervoer heb ik daar twee dagen over gedaan en de nacht doorgebracht op het station in Parijs. Dit was een onvergetelijk avontuur waarin ik in best gevaarlijke situaties terecht was gekomen. Ik heb geleefd op een pak biscuitjes en een halve liter water.

Welke dagrugzak gebruik je en wat is daar fijn aan?
In plaats van fietstassen hing ik een waterdichte rugtas van de Aldi aan een haak aan mijn bagagedrager, die pak je er zo af en je hebt  gelijk alle spullen bij de hand. De tent zit plat op mijn bagagedrager en daarop mijn slaapzak en luchtbed in een Sea to Summit 20 liter zak, lekker licht.

Welke kleding gebruik je?
Hardloopkleding, geen fietsluier, daar hou ik niet van. Lichtgewicht regenbroek en knalgele fiets regenjas. Ik heb duurdere en goedkopere exemplaren, maar die regenspullen worden van binnen ook altijd wel nat door mijn lichaamsvocht. Toch houdt het wel wind en kou tegen en zonder word je helemaal doorweekt.

En dan buiten slapen?
Ik slaap het liefst in een tent; ik ben blij als ik rupsen spinnen en ander insecten aan de buitenkant van mijn tent zie kruipen, en dat ik niet onder een terp slaap. Mijn tent hoeft niet veel voor te stellen als hij maar licht is. Met de fiets vind ik een pop-up tent ideaal.

De keuken?
Ik heb een mooi gaspitje heel klein en licht, met fietsen mag hij mee, dan moeten er ook twee aluminium pannen mee en een deksel en theedoek. Als ik ga lopen neem ik dat niet mee, zo leuk is koken in je eentje nou ook weer niet. En er zijn veel dingen die je koud kan eten.
Mijn favoriete eten is: tomaat met plakjes kaas, olijven, asperges uit een glazen pot, wortels gelijk opeten met noten, paprika’s afkluiven als een appel, komkommer, fruit en kant-en-klare pannenkoeken.

Wat moet er altijd mee?
Een spork en een aardappelschilmesje en een waterdicht afsluitbaar waterbakje voor de hond. Noodrantsoen hondenvoer en noodrantsoen eten voor mij zoals sultana’s.

Tips voor beginnende avonturiers?
Neem zo weinig mogelijk mee, schrijf op wat je wel en niet gebruikt. Wat je niet gebruikt moet je volgende keer thuis laten.
Weinig geld uitgeven, niet aanstellen, alles kan, je overleeft het meestal wel. Genieten.

Vraag van Yvonne aan zichzelf?
Wat zal ik doen 6 tot 12 juli? Ik ga rennen met een rugzak voor het eerst, alleen met mijn hond. Wordt het de GR5 onder Limburg, of Barcelona? Nee te duur. En ik ben dit jaar al in Spanje geweest. Of wordt het Midden-Frankrijk met de trein. Het hangt van het weer af; ik hou van de zon.