De Rivier de EEM is ziek

De Eem rivier is bijzonder het is de enige grote rivier die in Nederland ontspringt en eindigt.
Al sportend heb ik de Eem al heel lang beleefd in al haar pracht en eenvoud. Ik heb haar oevers talloze malen af gerend / gewandeld / gefietst en zwemmend genoten van de verkoeling en stukjes op haar gevaren. We genieten dus als heel veel jaren van haar.
Maar nu is de Eem ziek, heel erg ziek eigenlijk. Als we nu niets terug doen wordt ze niet beter en dat terwijl ze ons zoveel geeft.

De Eem (groen) met al haar toevoerVoor dit project beginnen we met Meten.
De eerste meet locatie is zo dicht mogelijk bij de koppelbrug met deze ludieke oorsprong van de Eem ( stom toeval of bestaat toeval niet … )

We beginnen de zoek tocht bij de bron van de naam de Eem want zo als je op het bovenste kaartje kan zien is de Eem de afwater rivier van het Eem dal / Noordoost Utrechtse heuvelrug.
Tijden een City rout door het oude Amersfoort leerde we dat Amersfoort naast veel bierbrouwerijen ook een grote leerlooierij industrie had, eind 19de eeuw was ruim 8% van de bevolking van Amersfoort in de leer industrie werkzaam. lachtent vertelde de gids dat de leer looi industrie zo vies was dat ze aan de buiten rand van Amersfoort aan de Eem stonden zodat het vieze water snel weg kon stromen naar Hoogland, Soest, Baarn, Eembrugge en Eemdijk … Dit stukje dacht ok onlangs weer aan toe ik heeeeel erg veel meet data van de waterdesk van vallei en Eem op gestuurd kreeg.
Een van de stoffen die ik raar vond was Chroom … wat doet een hoge tot soms wel erg hoge concentratie Chroom in ons Eem water ? En is dit het gevaarlijke Chroom 6 waar je kanker van krijgt ? De vragen hier over blijven voorlopig nog on beantwoord dus ik vrees het ergste ?

Waar zou die te hoge concentratie Chroom vandaan kunnen komen ? Is dat nog steeds van de leer looierijen uit 1900 ? Of is hier iets anders aan de hand ?

Het volgende stofje dat we gaan onderzoeken is strontium:
Waarom is de concentratie zo hoog ? Een van de mogelijk redenen is weer het riool en dan als medicijn tegen Osteoporose ( bot ontkalking ).


Medicijn resten:
diclofenac:

Paracetamol:


De reden waarom ik aandacht vraag voor de water kwaliteit van de Eem is om meer aandacht te krijgen voor de bronnen van de vervuiling.
Is het de historische vervuiling of lozen we nog steeds te voor van uit de weilanden, riolering, regenwater riool, overstort, schoonspuiten kaden ?


De één plaatste tegels bij het water riool dat je niet zomaar vanalles in het water riool mag dumpen. De ander plaatst een bordje zwemmen wordt ontraden.

Ik ben meer van het meten zodat je weet of het aan dat kauwgompje ligt dat de Eem vies is of dat er meer aan de hand is …

Andere gerelateerde projecten zijn:
De watermonsters van Baarn,
Het geheim van de praamgracht

Bronnen:
Gebruikte Open-data van de waterkwaliteiten portaal Vallei en Eem
Rapport waterkwaliteit de Eem ( Eem p203-208)
https://waterkwaliteitsportaal.overheidsbestanden.nl/factsheets/Factsheets%202023/Oppervlaktewater/factsheet_OW_43_Waterschap_Vallei_en_Veluwe_2023-09-20.pdf
Een mooi stuk over de leer industrie van Amersfoort:
https://historisch-amersfoort.nl/wp-content/uploads/2023/03/Flehite-Jaarboek-2010-10-25-Clazing-leerlooiers-in-amersfoort.pdf
Kamer update over chroom 3 en 6 van de leer industrie: https://www.eerstekamer.nl/overig/20221222/rivm_brochure_leren_van_innovatie/document