Interview Claire Leenen

Wie is Claire Leenen?
Ik ben Claire en ik probeer naast mijn werk als sociaal-cultureel werker zo veel mogelijk buiten te zijn. Wandelen en kamperen is wat ik het liefst doe in de zomer. In de winter kies ik voor de langlaufski’s en verblijf in hutten.

[metaslider id=1827]In 2015 ben ik een half jaar in Noord-Amerika geweest waar ik o.a. de 4000 km lange Pacific Crest Trail (PCT) van Mexico naar Canada en de West Coast Trail op Vancouver Island heb gelopen. Ik wilde graag een keer alleen een wandeltocht maken, maar wel in een land waar ik mij als vrouw alleen prettig en veilig zou voelen. Zo kwam ik op het idee van Amerika en een bekendere trail uit. Het lopen van een LAW, een lange-afstandwandelpad, in Amerika was niet alleen héél erg mooi, maar ook een bijzondere belevenis op sociaal gebied. Ik heb kennis mogen maken met een heleboel lieve, leuke en interessante Amerikanen en veel geleerd van hoe de hikers daar praktische zaken aanpakken. Onderweg heb ik prestaties geleverd waarvan ik nooit had verwacht dat ik daartoe in staat zou zijn (o.a. een etappe van 60 km in de woestijn zonder waterbron en wandeldagen met ongelooflijk veel hoogte- en kilometers).
In juni vertrek ik voor een paar maanden naar de Balkan, waar ik een Via Dinarica ga lopen. ‘Een’, want ‘de’ Via Dinarica bestaat (nog) niet. Hierbij volg ik de Dinarische Alpen van de Italiaans/Sloveense grens door Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo en Montenegro tot in Albanië. Ik ben op dit moment druk bezig een route uit te zetten en mij in het gebied te verdiepen. Na de goed georganiseerde en gedocumenteerde PCT heb ik ontzettend veel zin deze avontuurlijke tocht vol verrassingen! Een echte ‘Gaan-tocht’, waarbij niet veel valt te plannen en ik veel zal moeten improviseren.

Tijdens het wandelen doe ik verslag van mijn avonturen en ontmoetingen op mijn blog www.reiske.nl en via verschillende social media-kanalen.

Sinds 2008 ben ik actief bij Spring Reizen van het Nivon als vrijwillig reisbegeleider. Dit is een reisorganisatie zonder winstoogmerk voor mensen tussen de 25 en 40 jaar. Over een paar weken ga ik samen met een medevrijwilliger een sneeuwschoenwandeltocht langs onbemande hutten in Noorwegen begeleiden. Het is ontzettend leuk om een groep ‘nieuwe’ buitensporters mee te nemen, ze tijdens een reis ervaring op te zien doen en zekerder te zien worden. Ook van deze tocht die ik verslag op mijn blog.

Aan welke meerdaagse trektochten bewaar je de beste herinneringen?
Aan de West Coast Trail in Canada; wat was het fijn om de zee weer te zien na maanden in de (extreem) droge Amerikaanse binnenlanden te zijn geweest!

De West Coast Trail is een echte klim- en klautertrail. De natuur is er bijzonder; prachtige stranden waar ik zeearenden, walvissen, zeeleeuwen en otters heb gespot. Het bos bestaat uit old growth regenwoud en door het zeeklimaat is het er extreem vochtig en modderig. Lopen over het strand is vanwege de getijden op veel stukken maar een paar uur per dag mogelijk. Wat was het leuk om van de stoere Canadese mannen kampvuurmaak-les te krijgen ‘Bigger! We need the fire to fight the Pacific mist’. 🙂
Verder heb ik warme herinneringen aan de wintertochten op langlaufski’s die ik met vrienden heb gemaakt. Het is fijn om met mensen pad te zijn met wie ik het goed kan vinden én van dezelfde avonturen genieten. Overdag schuiven op de ski’s en ’s avonds gezellig met in elkaar tijd in een hut doorbrengen en uitgebreid bijkletsen en mijmeren over het leven.

Welke dagrugzak gebruik je en wat is daar fijn aan?
Ik heb een rugtas van Haglöfs. De tas is fijn omdat er geen onnodige frutsels aan zitten, lichtgewicht is, prettig zit én vanwege de mooie en opvallende felroze kleur. Van allerlei technische specs ben ik niet snel onder de indruk en gebruik ik in de meeste gevallen toch nooit. Less is more!

Je kunt mij overigens uittekenen met een rugtas, wát een praktische uitvinding is dat!

Welke kleding gebruik je?
Dat hangt af van de soort tocht, het gebied en de weersomstandigheden. Ik probeer zo min mogelijk mee te nemen, maar natuurlijk wel de spullen die nodig zijn voor de veiligheid. Door de Amerikanen ben ik ‘om’ en draag ik bij goed weer short shorts (een kort, lichtgewicht en sneldrogend sportbroekje) en trailrunners. Ook met een zwaardere kampeerrugtas loop ik liever niet meer in zware leren bergschoenen als het niet echt nodig is. De runners zijn zoveel lichter, minder warm en sneller droog dan de oldskool European bergklossen.

Zoals ik al noemde ben ik niet snel onder de indruk van allerlei vernuftigheden. Een product moet vooral functioneel voor de tocht, multi-inzetbaar zijn en bijvoorkeur zo duurzaam mogelijk.
… áls het kan kies ik voor een vrolijke kleur of een gezellig patroon en een enigszins vrouwelijke pasvorm. Het oog wil natuurlijk ook wat!

Slaap je buiten?
Ja, graag! Liever dan in een (berg)hut met andere (vreemde) mensen, waar ik veel minder prettig slaap en snel wakker word van de geluiden en de warmte.
In Amerika ben ik op het idee van cowboycamping -cowgirlcamping in mijn geval- gebracht, iets wat ik hier om de één of andere reden hier in Europa nog niet veel had gedaan. Dus als het weer het toelaat zet ik helemaal geen tent of tarp op. Het is prettig, als er ’s nachts geluiden zijn, direct te kunnen zien wat er gaande is.

Hoe ziet je keuken eruit?
Op dit moment gebruik ik een MSR Micro Rocket + een klein titanium pannetje. Ook de ‘keuken’ hangt af van de tocht, het gebied, het weer en de verkrijgbaarheid van brandstof. Met Spring koken we op bijvoorbeeld op benzinebranders, dat is handiger met groepen.

Wat moet er altijd mee?
Mijn E-reader gaat altijd mee zodat ik ’s avonds voordat ik ga slapen kan lezen. Verder natuurlijk voldoende, calorierijk en lekker eten (kaas, worst, chocolade…).

Tips voor beginnende avonturiers?
-Begin met kleine avonturen, ga mee met een georganiseerde trektocht waarbij je veel van de reisbegeleiders en andere deelnemers kunt leren of volg een (meerdaagse) buitensportcursus.
-Mooie en avontuurlijke bestemmingen hoeven niet per se ver weg, extreem of bijzonder hoog, afgelegen, etc. te zijn.
-Een goede voorbereiding zit ‘m niet (alleen) in het aanschaffen van allerlei gadgets, technische kleding en prijzig materiaal, maar vooral in het bestuderen van het gebied, de weersomstandigheden, etc.

Naast tips heb ik ook een verzoek; ‘Leave No Trace’

Wat is je absolute favoriete item?
Als ik alleen op reis ben is het fijn om af en toe en met weinig gedoe contact met ’thuis’ te kunnen maken, wat zaken te regelen of informatie op te zoeken. Ik ben dan ook heel erg blij met mijn smartphone én een beetje mobiel bereik of Wifi in een hotel of café. Daarnaast gebruik ik de smartphone om mee te bloggen, foto’s mee te maken, informatie op te bewaren en muziek en podcasts op te luisteren. De batterij gaat met zuinig gebruik best lang mee. Ik ben fan!

Vraag van Claire aan zichzelf?
Ik vraag mij af of ik, doordat ik al zoveel indrukwekkende tochten heb gemaakt, ik nog steeds onder de indruk blijf raken van de dingen die ik onderweg zie en beleef. Ik hoop niet dat ik verwend raak en een ‘been there, done that-houding’ krijg.