Het vis drama van baarn

Afgelopen week verschenen er ineens mannen in groen pakken in Baarn.

Ze hadden speciale apparatuur op hun boot om vissen met behulp van een stroom schok te vangen. De visser mannen warren hun bootje op een rare plek te water aan het laten dus liep ik naar ze toe om te vertellen dat ze ons mooie kruidenweitje met steeds meer bijzonder bloemen en planten kapot aan het maken waren. Ik verwees ze netje naar een betere plek.Ik vroeg een vriendelijke gemeente man om raad, die vertelde dat we nog een brief zouden krijgen over het baggeren en dat het inderdaad raar was en dat de kruide wei zeker geen plek is voor dit soort acties.

Langzaam maar zeker verschenen er fotos en flarden informatie in de kranten rond om Baarn. En het beeld werd steeds raarder.
In de ene krant stond dat de vissen dood gaan door baggeren, in een andere krant stond dat de grote vissen weg gevangen zijn en in een waai buiten Baarn geplaatst zijn.

Het rare is dat het gewoon in het broed en paai seizoen plaats vond en dat alle grote vissen afgevoerd werden ver buiten het vanggebied naar een waai in ander vis water?

Een vriendelijk politicus vertelde dat ik niet teleurgesteld en boos op de gemeente moest worden omdat zij het beheer door Vallei en Veluwe had uitbesteed ?!?

Ik bleef teleur gesteld en boos achter met een handvol vragen:
1: waarom worden er in het paai en broedseizoen grote verstorende acties uitgevoerd.
2: waarom worden alle grote vissen met stroom weg gevist.
3: waarom worden die vissen niet in belenden water uitgezet bv de praamgracht ( 200meter verder zoals de wet voorschrijft )
4: waarom is het niet over gecommuniceerd
5: waarom ga je in het zwaarste seizoen voor de vissen baggeren,
6: waarom blijft de politiek nu stil?
7: wat zijn de vervolg stappen?
8: waarom? waarom! waarom !?! he gaat al zo belabberd met de natuur en ons leef klimaat.

Ik zit al vast klaar met de #bullshitbingo kaart voor de antwoorden die er (n)ooit gaan volgen.

Meer verdieping:
Kees Koudstaal wist het perfect samen te vatten:
https://www.baarnschecourant.nl/nieuws/lokaal/929170/waterschap-rijdt-scheve-schaats
Een nuttig stuk over baggeren in de waaien vd Eem door Vallei en Veluwe: https://edepot.wur.nl/3278

Testje die je zelf kan doen om te kijken hoeveel uur het water te troebel blijft na een normale bagger actie met bv een uithaal bak:
1: woel het water fors door tot het helemaal troebel is.
2: schelp een jampot van het omgewoelde water en zet die op een rustig plek
3: kijk om het uur hoe veel sediment er neer geslagen is en hoe troebel het water is.

Mijn resultaat:

Update:
Politiek Baarn: ( ik noem allen de acties, de loze woordjes staan op de BS bingo )
Groenlinks Baarn geeft aan dat ze vragen heeft laten stellen via hun vrienden van Waternatuurlijk heuvelrug in het overleg met het waterschap ( Valei en Heuvelrug )
En verteld dat PVDD heuvelrug heeft ook vragen gesteld in het zelfde overleg.

Op vrijdag zijn er nog 3 boze reacties inde Baarnsche courant …

Per gerucht vernam ik dat het baggeren minimaal 1 maand uitgesteld is mede dankzij een hele boel dapper baarneaars die het niet normaal vinden dat er midden in het broed en paai seizoen nodeloos dieren in gevaar gebracht worden.

En ondertussen verschuild de volgende vergader tijger achter iemand anders inde DE krant… terwijl de Wedhouders pochten met gave panelen voor het klimaat kijkt de politiek nog steeds weg over de aanval op het millue ….

Ondertussen kiezen de bewoners eieren voor hun geld, Zo vertelde deze ringslang mij na het stoom af blazen na het lezen van bovenstaande onzin stukje dat ze er geen heil in zag en de oversteek maakt van de zure maat naar de eerwaard waar er wel goed op ze gelled wordt.

Tijdlijn:
Woensdag 10 Mei, hulp gevraagd bij de gemeente nadat de stroom vissers onze kruiden berm kapot reden met hun auto.
Donderdag 11 Mei, kwam er een gemeente medewerk langs voor paaltjes of een betere omheining zonder grote gaten. De gemeente mede werker vertelde dat we nog een brief krijgen.
Vrijdag 12 Mei, contact gezocht met DE krant met boven staande stukje.
Parallel veel natuur liefhebbers gesproken die zelf ook al dagen bot vingen bij de Gemeente & Vallei en Veluwe.
Maandag 15 Mei, Foto Caspar op de voor pagina , en mijn stukje in de schrijvers hoek.
Meer contact gezocht met de politiek met boven staande toezeggingen.
Woensdag 17 Mei, PVDD stelt “kamer vragen” aan de Dijkgraaf die aangeeft dat er melding gedaan is over de bagger werkzaamheden naar de gemeente Baarn.

Vragen van PVDD

Vrijdag 19Mei : Meer boze stukje in DE krant zie boven staande
Maandag 22Mei: boven staande interview met de baggeraar met wat antwoorden op technische en juridische vragen maar DE vraag waarom wordt er niet normaal gecommuniceerd met de aanwonenden terwijl we 14 jaar terug over betrokken werden in een normaal baggerseizoen.

Woensdag 24 mei: de vluchten de ringslang haalt in ieder gavel de text in een stukje in DE krant adhoc online krant :


Eind goed al goed ?
Nou nee
want gisteren avond kwam er ineens een tractor die ging de Vallei en Veluwe dijk maaien … ja ik leer snel gisteren was de dijk en de watertjes van Baarn zijn van Vallei en Veluwe en als je vragen hebt moet je daar zijn … toch ?


Kortom ik even een berichtje gestuurd met een link naar het mooie betoog van de Dijk graaf ( of hoe heet zo iemand ) dat Vallei en Veluwe een toefje op de dijk laten staan voor de “vlinders en alles “…. nou er was helemaal nergens een toefje te vinden alle mooie bloemen aan weerszijde van de dijk zijn dood en gaan morgen naar de biovergister.

Tot zover lijk ik het nog te snappen. Tot ik een reactie kreeg van Vallei en Veluwe dat ze niet hadden gemaaid incl maaischema en andere bewijst stukken.
Tijdens mijn dagelijkse wandel rondje zag ik tot mijn klamme verbijstering dat alle dijkjes en oevers in Baarn gemaaid zijn … en dan dus niet door de water en dijk baas Vallei en Veluwe … maar gewoon door de boefjes van Baarn die gisteren nog niets met het gebagger te maken hadden maar wel als opdracht gevers te boek staan ?

Het is dat het zo droevig is dat door dit soort onbenullig gepruts er nu weer nesten vernield zijn vissen verplaats zijn ( naar vis vijvers ??) en er voor veel geld opdrachten uitgezet zijn die ook weet UIT gezet zijn …

Terug naar mijn eerste stukje in de krant van Maandag 12 Mei , we zouden toch beter met elkaar communiceren?
Was het niet beter geweest om even te overleggen of dit echt wel kon of dat we beter even moesten wachten tot de natuur minder ballast zou worden ?

Twee weken later is de natuur de verliezer en betaald de burger de rekening en zit er een deuk in een paar ego’s die de helden die hun poot stijf hielden vast hele nare mensen vinden.


krijgt vast nog een vervolg … tip aan andere klimaat activisten tegen wil en dank “hou vol ooit komt het goed” en geven ze je nog gelijk ook ( buiten de camera om 😉Resultaat:
Direct aanwonenden heb nog steeds geen brief ontvangen wel een boel gedoe in de krant maar de gemeente Baarn verschuild zich achter Het waterschap Vallei en Veluwe, de dijk graaf verschuild zich achter de melding naar de gemeente en verschuild zich achter de Ecoloog die ze in huren.