De oude en nieuwe wildernis

Hoe kunnen we dit nieuwe jaar beter beginnen dan een gezellige wandeling van 2 uur door de oude en nieuwe wildernis van Baarn.
Waarschijnlijk is het oudste stukje wildernis van Baarn de rivier de eem. Haar loop is meer dan 100.000 jaar geleden bepaald door een minuscuul smeltwater-beekje dat door de jaren heen uitsleet tot de machtige rivier. Deze afwater-rivier houdt haar achterland droog en voedt miljoenen snavels, bekken en monden van haar vele bewoners. Onze wandeling start bij de Eemerwaard, een stukje “buitendijks” weiland met mooie natuurlijk drasplas gebieden. Naast een enorme verscheidenheid aan volgens vind je hier ook de voor mensen ongevaarlijke ringslang (rode lijst) .

Vertier aan de Eem vinden we bij “de roei” achter het oude badhuis. Ook nu zwemt de jeugd weer volop in de Eem bij warme dagen. De route loopt verder langs de Eem-molen, kerk en via de Stad Eembrugge. Eembrugge kreeg in 1350 gelijk met Baarn haar stadsrechten van de bisschop van Utrecht. Even leek het er op dat Eembrugge met haar kasteel ’t Huijs ter Eem en strategische ligging de wind vol in de zeilen zou krijgen. Na de zoveelste plundering, brand en ruzie over de veengronden rond Baarn was de kans verkeken.[metaslider id=3831]
We lopen nu over de andere oever naar de nieuwe wildernis van Baarn, de Wolkenberg. Hier vinden we nog nog meer bijzondere vogels oa lepelaar, heel veel ijsvogeltjes maar ook fazanten. Heel bijzonder, hoe snel de natuur dit bijzondere stukje Baarn ( idd dit is gewoon Baarn ) weer in bezit neemt.
Dat er altijd al wilde plannen geweest zijn voor dit mooie stukje Baarn blijkt maar weer eens als je zoekt op Eemvaart. Er heeft meerdere malen een plan op tafel gelegen om een kanaal vanaf de Zuiderzee naar stad Utrecht te graven, gelukkig voor onze Eem is het daar nooit toe gekomen.
Wist je trouwens de noordzijde van deze route over een historische linie loopt … maar daar over vertel ik in een ander verhaar … wordt vervolgd.

bron: wiki EemvaartBen je nieuwsgierig geworden ? loop dan mee met Adriaan door het heden, verleden en NU van Baarn.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_Ter_Eem
https://nl.wikipedia.org/wiki/Baarn
http://eemvallei.nl
http://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&tbnummer=06495+a
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eemvaart