Trailrun2daagse november 2015

’Mijn hart ging sneller kloppen’

Helm op, fietshandschoenen aan en GAAN! Met NS Lunteren als uitvalsbasis voor deze trail2daagse zijn we snel in het bos.
Voor me rennen vier mannen. Ik voel de spetters om mijn oren vliegen: overal liggen plassen en de paden zijn modderig van de hevige regenbuien van de afgelopen week. De mtb is bedoeld als back-up voor als iemand niet meer verder kan of geblesseerd raakt op een van beide dagen.


We passeren het middelpunt van Nederland en bedwingen de wallen rondom het Wekeromse Zand. Deze eerste dag is een kuitenbijter met aardig wat hoogteverschillen. Tel daarbij de natte zandpaden en de 23 km en je weet dat iedereen aan het eind van de dag blij is bij het zien van Nivon-natuurvriendenhuis de Bosbeek achter de Ginkelse hei.
Via particulier landgoed de Valouwe schieten we het Edese bos in, de Ginkelse hei over en arriveren we 3,5 uur later met een fiks aantal foto’s en filmpjes rijker, bij onze slaapplaats van vannacht. Als vanouds worden we verwelkomd met koffie, thee en pepernoten dit keer. Heerlijk, net als het overheerlijke diner van nasi met salade dat ons wordt voorgezet na de douchebeurt. We vallen nog net niet aan, maar smaken doet het zeker. Alle lof voor Marijke!

’Mooi een marathon gerend’
’s Avonds kletsen we gezellig over van allerlei sportevenementen, uitrustingsstukken en deelname aan de trailrun2daagsen. ’Mijn hart ging sneller kloppen bij het zien van de aankondiging van de trailrun2daagse tussen alle andere berichten, in het Mededelingenblad van Nivon Arnhem’, lacht Niels. ’Ik was benieuwd hoe het zou zijn om met een rugzak te rennen.’ Het valt mee, zo blijkt na afloop. Uitproberen hoe het is om met een rugzakje te rennen en tips te krijgen/uit te wisselen, blijkt een vaker gehoorde reden om mee te doen met de trailrun2daagsen van GAANenBeleven. Alleen een droog setje kleren, toiletspul op je rug, dus heel licht bepakt, rennen en overnachten, zonder de ballast van een tent of tarp. ’In je eentje doe je dat toch niet zo snel’, merkt een andere deelnemer op. Ook 2×21 km in 24 uur trailen is een reden om mee te doen. Ook iets wat lopers zelf ook minder snel doen. ’En dan heb je na afloop wel mooi een marathon gelopen!’ Een andere trailer merkte bij de editie van oktober op dat het leuk is om eens in een andere omgeving te rennen, zonder dat je de hele tijd hoeft op te letten waar je bent.
’Zetten jullie elke keer een andere route uit?’ Ongeloof klinkt door in de vraag. Ja, we vertrekken van diverse stations in de omgeving van de Bosbeek: Lunteren, Oosterbeek, Wolfheze en trailen elke keer zowel heen als terug over een ander traject. En is eenzelfde station voor de tweede keer het vertrekpunt (maart en november Lunteren), dan nog zijn de routes verschillend. We gaan de routes voorverkennen om niet voor verrassingen te staan tijdens de 2daagse zelf.
Dezelfde deelnemers zien we vaker terug. Wat eveneens erg leuk voor ons als organisatoren is dat deelnemers loopmaatjes enthousiast maken en op hun beurt weer meenemen. ’De sfeer is relaxed en het is mooi om onderweg ook wat te horen van de omgeving waar je doorheen rent.’

Uitgezwaaid
De volgende ochtend na het ontbijt, worden we om half tien uitgezwaaid door de gastvrouwen van de Bosbeek en gaan we op weg langs de sprengen rondom het natuurvriendenhuis. Deze dag staat in het teken van water: beken, ’moerassen’ , poelen en niet te vergeten een ietsiepietsie regen…en ja natuurlijk de nodige modderpoelen die sommige paden grotendeels blokkeren in de breedte. Via landgoed Quadenoord – mogelijk komend van de naam Kwadenoord, een plek waar in vroeger tijden misdadigers in het kwadenoortdodenmoeras werden gegooid als straf – rennen we de spoorweg over, A12 onderdoor naar de Plas van Gent en Kreelsche plas. We spotten nog een ree en na 20 km en 3 uur arriveren we weer bij station Lunteren. We stampen de modder van onze schoenen, zijn blij dat we het redelijk droog hebben gehouden en met een ’tot de volgende keer’ nemen we afscheid.

Op naar de volgende trailrun2daagse, dit keer in Drenthe: 6/7 februari 2016. Zelfde concept, andere plaats: dan rennen 21 km naar Nivon-natuurvriendenhuis het Hunehuis in Havelte en natuurlijk de volgende dag weer een halve marathon. Ga je mee?