De familie Swaab van de moffen steeg

Straks is het weer 4 mei en luisteren we naar de verhalen van hen die de oorlog niet hebben overleefd. En even later vieren we feest … omdat we blij zijn en dat is goed.
Maar waar het verhaal als maar vast loopt is het verhaal van na de deportaties, na de bevrijding.


Vorig jaar maakte ik een wandeling met wat vrienden langs de huizen waarvan we weten dat er joodsmensen hebben gewoond die afgevoerd zijn. Een van de huizen stak ik wat meer aandacht in … het huis van de familie Swaab aan de oosterdwarsstraat nr 1 ( nu de westerstraat nr 1) die voor de oorlog al de naam moffen steeg droeg. Er wonde daar veel arbeidsmigranten ui duistland die soms mof ( handen warmer ) genoemd werden net als wij kaaskoppen heten .

foto na de oorlog via “het groene graf”

Wat me trof aan dit verhaal was de kille lijst met spullen die er aan getroffen werd na dat de familie Swaab afgevoerd was:

Inboedel7 APRIL 2016

Inboedellijst van Gezin Barend Swaab

Door: Redactie Joods Monument

kamer

balatum vloerbedekking
tapijt
tafel met kleed
buffet
armstoel (2)
leunstoel
stoel (4)
kachel
klok (2)
spiegel
vaas (2)
wandplaat (4)
krantenbak
gordijn (2)
hanglamp
vitrage en overgordijn (2)

kamer

balatum vloerbedekking
mat (2)
tafel
bank
armstoel (2)
wandplaat
vitrage (8)

kamer

balatum vloerbedekking
ledikant met beddengoed
linnenkast
wastafel
wandplaat (2)
wandkast
linnenkast

keuken

mat (3)
tafel
aardewerk
pot
waardeloze spullen
schoonmaakmiddelen

Deze kille lijst was voor mij het begin van een vraag, waar zijn deze spullen gebleven en waarom zijn de huizen van deze mensen voor een habbekrats verkocht vaak via een ABCthe waarbij een foute notaris het huis verkocht aan een maatje die het weer door verkocht aan een Nederlands gezin. Langzaam maar zeker gaan de archieven open en komt er meer aandacht voor roofgoed en andere mistanden die na de oorlog niet benoemd mochten worden. Ook in mijn zoek tocht hoorde ik verhalen van mensen in de straat die het maar raar vonden dat er zo weer vreemde mensen in de huizen van joodse mensen woonden. Een oudere vrouw belde mij op “oooo als mijn broer nog geleefd had dan kon hij je uren lang verhalen vertellen over het leven bij ons in de straat” maar u bent te laat. En zijn kinderen riepen altijd in koor hou toch eens op over het verleden … en u kan het niet meer. En inderdaad waarschijnlijk hebben we te lang gewacht om het hele verhaal te vertellen.

Hier kan jij de wandeling vinden die ik gemaakt heb, hij is ook prima te fietsen of zelfs met de auto te doen als je wat puzzelt.
De struikelstenen van Baarn

Meer verdieping:
https://www.joodsmonument.nl/nl/page/151041/barend-swaab
http://www.dedokwerker.nl/huizenroof.html