De watermonsters van Baarn,

Gisteren waren Thon en ik burger wetenschappers om de waterkwaliteit van Nederland sneller te verbeteren.

Na mijn metingen in Herfte hielp ik gisteren vriend Thon met het vangen van de monsters rond Baarn.
We wilde de Eem , praamgracht en aanvoer van de Soestergrift, Grotekom, Oostervijver, en de zuremaat in kaart brengen.
Behalve de helderheid van het water beoordeelde we de aantrekkelijkheid van het watertje. We namen een reageerbuis voor water dat naar het lab ging, we beoordeelde de water planten en …. we gingen op jacht naar de “water monstertjes”

Platte waterwants, onvolwassen exemplaar (nymf)

Met een schepnetje verzamelde we de monstertjes op verschillende diepten en deden ze in een witte bak . En vervolgens zaten we gezellig te determineren. Thon en ik zijn nog van de buiten speel generatie dus we kregen flashbacks naar voeger. Alleen het slootje springen lieten we deze keer achterwegen.

We hadden en super duidelijk zoek kaart om de juiste soorten op naam te brengen en op het laatst waren we er best goed in geworden vonden we zelf:

op deze kaart komen straks onze metingen te staan ( klik en scrol naar beneden )

https://natuurenmilieu.nl/watermonsters/

“Meten is meer dan weten

Als er nu niets gebeurt, krijgen de planten en dieren in en rond het water door de aanhoudend slechte waterkwaliteit geen gelegenheid te herstellen. Daarnaast gaat Nederland de uiterlijke deadline om te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water in 2027 zeker niet halen. Het is de hoogste tijd om waterkwaliteit de aandacht te geven die het verdient. Met jouw meetgegevens kunnen we meer te weten komen over de kleine wateren in ons land, krijgen we beter grip op hoe we watervervuiling kunnen verminderen én kunnen we alle betrokken partijen tot actie aanzetten!”