Bosgeheimen, De heuvels van Baarn

GAANenBeleven Bos geheimen, De heuvels van Baarn (8-2017)

Deze keer leid de route langs 3 grafheuvels die waarschijnlijk uit de bronstijd (2500VC) stammen. Iedereen kent wel de heuvels op en rond Drakenstein en bij de kuil maar niet veel wandelaars trotseren de smalle paadjes van het Baarnse Roosterbos.
Hier zijn de grafheuvels onlangs weer goed zichtbaar gemaakt. Dat je de heuvels ook nu nog makkelijk over het hoofd ziet bewees een bosbouwer die afgelopen winter (2016) diepe sporen in een heuvel drukte. Gelukkig veert de grond weer langzaam terug en zullen ook deze gebruikssporen toegevoegd worden aan de historie. Voor je nu naar buiten holt met je schepje is het goed te weten dat het merendeel van de schatten voor de oorlog “geroofd” zijn door de toenmalige landeigenaren.
Voor ons als avonturiers is het een machtig teken dat op de plek waar je nu staat vroeger mensen liepen en genoten van het oerbos dat de Utrechtse heuvelrug toen nog rijk was.
Behalve de ronde grafheuvels zie je ook nog “dijkjes” in het bos die nog afkomstig zijn van een Frans leger kamp dat net buiten Baarn opgericht was.

De spectaculairste heuvels zijn echter niet van mensenhanden maar stammen uit de ijstijd. Om precies te zijn de Saale en de Weichsel die zo’n 150.000 jaar terug de Utrechtse heuvelrug gevormd heeft. Iedereen die wel eens op de fiets naar Hilversum geweest is weet dat je de heuvel over moet net buiten Baarn. Deze heuvel is onderdeel van de Baarnse stuwwal met uitgesleten flanken van het smeltwater die nu nog zichtbaar zijn voor de oplettende wandelaar.

De route in woorden:
( tip neem ook het kaartje mee of gebruik de app afstandmeten op je telefoon )

We starten voor het station Baarn en slaan gelijk linksaf ( LA )
We zoeken een heel smal bospaadje tussen de weg en het spoor.
Na zo’n 100 meter komen we bij een serie bruggetjes oa het ‘kippebruggetje’
( LA ) De spoorbrug over
Rechtsaf ( RA ) langs het spoor ravijn door het tunneltje.

Nu kan je er beter even de kaart of APP bij pakken.
We willen parallel aan het fietspad meer bos inwaarts lopen dus zoeken we het eerste kleine door steekje (LA/RA) en lopen nu over een mooi bospad parallel aan het fietspad en spoor en zien in de verte de eerste grafheuvel opdoemen.
We wandelen (100m) rechtdoor tot we weer bij het fietspad uit komen en slaan daar (LA)
We wandelen nu (150m) langs een open vlakte (2017! kijk eens hoe snel het bos hersteld is) , voorbij deze vlakte slaan we (LA) en volgen de rand van de vlakte (100m) tot we de volgende grafheuvel tegen komen ( deze is net ontdaan van hoge bomen door “de boshelden” )
We volgen de weg (500m) tot we een duidelijke brede grind weg tegen komen.
We gaan (LA) de brede grint weg op en lopen tot de eerste knik in de weg en zien rechts de 3de en volgens mij de mooiste Grafheuvel.
We gaan (RA) het smalle paadje in langs deze grafheuvel.
(RA) Aan het einde paadje,
(LA) Eerste padje links richting Hilversumse straatweg.
Hier kan je de Baarnse heuvelrug duidelijk zien liggen.
Verzin een leuke/ veilige route naar de kruising (300m)
Hier steken we over naar het Baarnsche Bos.
Neem het eerste bospad en loop parallel aan de Gen van Heutszlaan
Onderweg links: Graf De Loterijman (nu nog zonder steen) en Ernst van Kempen (houten kruis)
Rechts: Grote kom met uitleg over het modebeeld

Einde route kijk snel op de site voor de volgende Bosgeheim 

Meer verdieping?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Roosterbos
https://nl.wikipedia.org/wiki/Voetgangersbrug_Baarn
https://www.geopark-heuvelrug.nl
https://geologischmuseumhofland.nl

Heb je een aanvulling/suggestie/verbetering of vond je het een leuke route dan hoor ik dat graag. Heel veel wandel plezier!
Adriaan@GAANenBeleven.nl