Interview met Marjolein Bil

Wie is Marjolein? Marjolein is een dame van 29 jaar die sinds april 2015 naar Zwitserland is verhuisd. Ik heb daar een baan aangeboden gekregen als fysiotherapeut en daarnaast heb ik mijn eigen bedrijf: Endurance Sports & Coaching, waarbij ik trailrunners coach en begeleid naar hun persoonlijk doel. Zelf ben ik ook fanatiek trailrunner, toerskier en alpinist. De bergen trekken mij nogal aan 😉 Ik ben een pure duursporter: met trailen loop ik het liefst 100km ultratrails of langer.[metaslider id=1408]

Welke korte en lange avonturen heb je beleefd? Ja wat is kort en wat is lang? Ik heb dit jaar nogal veel avonturen meegemaakt. Ten eerste mijn emigratie naar Zwitserland. Dit was een grote stap en hopelijk wordt het een lang avontuur. Ik woon in een klein dorpje ten Oosten van Brig, midden in Wallis, in het hooggebergte dus. Ik woon in een klein alpen chaletje samen met mijn vriend, Edward en onze vier honden. Dit jaar heb ik meegedaan aan heel wat wedstrijden (trail de bosses 75km, WK ultratrail Annecy 85km (maxirace), Zugspitz ultra 100km, EK skyrunning Icetrail 65km, Ultratrail du Mont Blanc 170km en Tor des Géants 330km. De Tor des Géants is mijn grootste avontuur geweest; een prachtige trailwedstrijd/-tocht in Aosta rondom de grote reuzen: Monte Rosa, Mont Blanc, Gran Paradiso. Het is een non-stop race, waarbij je zo snel mogelijk de kilometers door de bergen probeert af te leggen, dus je bepaald zelf waar en hoeveel je slaapt, je eet, alleen de route en verzorgingsposten staan vast en dat je het (hard)lopend aflegt. Dit jaar was het een bijzonder zware editie, vanwege het slechte weer. De wedstrijd is helaas daardoor op 3e dag stilgelegd vanwege de kans op steenlawines en grondverschuivingen. Ik ben uiteindelijk tot 236,6km gekomen toen de wedstrijd werd stilgelegd. Ik baalde en was verdrietig, want vanaf kilometer punt 200 begon ik me erg goed te voelen en wist ik zeker dat ik de finish zou gaan halen. Dus nu hoop ik hem volgend jaar opnieuw te kunnen lopen, maar dan helemaal. Het was wel mijn persoonlijke record in het aantal kilometers tijdens een trailwedstrijd (twee weken daarvoor had ik 170km gelopen tijdens de UTMB).

Welke dagrugzak gebruik je en wat is daar fijn aan? Het liefst het racevest van Raidlight, alleen voor de Tor was deze te klein, dus heb ik daar de Raidlight Olmo ultralight 8 gebruikt

Welke kleding gebruik je? Raidlight kleding en X-Bionic

En dan buiten slapen? Heerlijk! Vooral een powernap van 2 minuten in het gras kan wonderen doen!

De keuken? Mijn tweede hobby is koken, maar tijdens een trailwedstrijd staat er vaak allerlei lekkers voor je klaar. Daar maak ik dan ook hartelijk gebruik van en eet ik alles waar ik op dat moment trek in heb. Bij de Tor was dit voornamelijk Pasta met rode saus, soep en brood.

Wat moet er altijd mee? Mijn vriend Edward en mijn Buddy Edwin, zonder hen had ik het nooit zo ver geschopt tijdens de Tor.

Tips voor beginnende avonturiers? Ga niet zomaar een alpen trail lopen. Oefen eerst in het hooggebergte. Een alpentrail is totaal iets anders dan een trail in Nederland of Belgie. Wil je ervaring op doen? Ga dan mee op een trainingsstage naar de Alpen. Ik organiseer er vaak 1 in oktober, januari en mei.

Wat is je absolute favoriete item? Mijn Buff, super multifunctioneel: hoofdband, zweetband, snotlap, muts voor koude oren, sjaal voor koude nek.

Vraag van Marjolein aan zichzelf? Hoe lang ga je nog door en hoe ver wil je gaan met trailen? Zo ver mijn lichaam toelaat en zo ver ze trailwedstrijden organiseren die mooi, avontuurlijk en extreem zijn 😉