Interview met Marek Vis

Wie is Marek Vis en welke korte en lange avonturen heb je beleefd?
Ik ben een hardloper die zich steeds vaker op onverhard terrein begeeft en steeds grotere afstanden aflegt door de natuur over, het liefst, onbegaanbare paden. Een zogenaamde trailrunner. Jaren geleden was ik buitensporter en begeleidde ik ook buitensportvakanties. Ik deed regelmatig de Ardennen en de Franse Verdon aan om groepen te begeleiden met hikings, klimmen, mountainbiken en canyoning. Na een paar fantastische jaren ging ik terug de schoolbanken in en verslofte het sporten. In 2009 heb ik de draad weer opgepakt en besefte ik weer hoe mooi het buitensporten is.[metaslider id=1920]

Korte avonturen: elk jaar ga ik met mijn broer naar een willekeurig Europees land om de hoogste top van dat land te bedwingen. De uitdaging is niet altijd groots, maar alles er omheen maakt het onvergetelijk. De hoogste top van een land ligt bijna altijd in een fantastisch mooi gebied, en om daar te komen moet je ook bijna altijd door een zeer aantrekkelijk gebied reizen. Naast dit jaarlijkse uitje heb ik tal van kleine avonturen gedurende het jaar. In Brabant en de Ardennen stippel ik regelmatig routes uit die ik vervolgens in mijn GPS laad. Het zijn meestal tochten van 40-70km waarbij je niet precies weet wat er op je pad komt.

Lange avonturen: een paar keer per jaar plan ik een grote georganiseerde tocht in. Een trail die elk jaar langer wordt. Mijn eerste 100km was zo’n tocht, de Zugspitz Ultra Trail. Maanden van voorbereiding gingen eraan vooraf. Het jaar erop verlegde ik mijn grens naar 120km Festatrail en komend jaar moet de Legends Trail van 250km eraan geloven. Tijdens vele vakanties overal over de wereld, heb ik vele trektochten gedaan van meerdere dagen. Hierbij had ik meestal wel de luxe van een hut tijdens de nachten.

Welke dagrugzak gebruik je en wat is daar fijn aan?
Northface Terra 25 liter. De pasvorm is goed voor mij en er past veel in. Daarnaast heb je ook genoeg mogelijkheden om er iets op of onder te binden als je een tentje wil meenemen.

Welke kleding gebruik je?
Standaard hardloopkleding, trailrunschoenen (ook voor de beklimming van de hoogste toppen met mijn broer), goede regenbroek, goede regenjas.

En dan buiten slapen?
Bij de Legends Trail moet ik eraan geloven. Eerlijk gezegd heb ik nooit tijdens trekkings in de openlucht geslapen.

De keuken?
Gelletjes zijn verbannen uit mijn trailrunkeuken. Ik houd het bij normaal voedsel zoals boterhammen met pasta, bananen, chocolade (melk), pasta, snickers, mueslibars en fruit.

Wat moet er altijd mee?
Voldoende drinken, GSM, geld, zakdoekjes, GPS, lampje, voldoende reservebatterijen.

Tips voor beginnende avonturiers?
Begin klein en bouw het langzaam op. Zorg dat je lichaam voldoende gewend is aan de activiteit die je gepland hebt. Lees je in en vraag raad aan mensen die ervaring hebben, men deelt deze over het algemeen graag.

Wat is je absolute favoriete item?
GPS. Deze heeft alle deuren geopend en kan mij gecontroleerd op vele onbekende plekken brengen.

Vraag van Marek aan zichzelf?
Welke weg sla ik in na de Legends Trail…..