Interview met Koen de Jong

Wie is KOEN de Jong en welke korte en langere avonturen heb je beleefd?
Ik ben inmiddels bijna 25 en studeer Planologie in Deventer.

In 2014 werd ik 1e op het NK Orienteringslopen (OL) op de onderdelen sprint en de estafette samen met Geke en Erik. Ik werd 2de op de long distance en midden afstand. In 2013 werd ik 1e op de midden afstand. Ik kon niet meedoen aan de long, sprint en estafette door blessures en andere prioriteiten. Ik moet zeggen dat voor mij het belangrijkste is om gewoon plezier te hebben en de resultaten er niet zo toe doen. Als ik maar lekker loop!

Ik heb 2x meegedaan met de jeugd WK Orienteringslopen (JWOC), in 2008 en 2010. Beste resultaat was daar 67e/153 op de sprint.[metaslider id=378]

Op m’n 13e of 14e ontdekte ik het hiken als manier om het landschap te ontdekken, en 3,5 jaar geleden kwam ik erachter dat je ook heel goed overal naar toe kunt liften. Ik ben gek op reizen, maar heb nog weinig lange avonturen beleefd. Met hikes probeer ik altijd interessante bergebieden op te zoeken, zoals de Sächsische Schweiz, het Reuzengebergte in Polen, de Brecon Beacons in Wales en de Karpaten in Oekraïne. Ik heb een voorkeur voor wilde, afgelegen gebieden met een bijzondere cultuur. Helemaal mooi als er dan ook nog onbemande hutten staan om te overnachten, zodat je je even als een lokale inwoner kan voelen. Liftend ben ik inmiddels in zo’n 28 landen geweest, maar het is soms lastig te combineren met een verlangen naar wildernis en natuur en te bepalen wat voorrang moet krijgen!

Welke dagrugzak gebruik je en wat is daar fijn aan?
Ik gebruik eigenlijk dezelfde rugzak voor zowel korte als langere tochten, de Granite Gear Virga 2. Superlicht en toch ruim 50L. Voor dagtochten met alleen het hoogst noodzakelijke neem ik de INOV8 race elite 15 mee.

Welke kleding gebruik je?
In de zomer maakt het me weinig uit wat ik aan heb, in de winter ben ik heel blij met m’n Fjällräven Vidda broek en Odlo Extra Warm thermokleding. Het weegt wat meer, maar houdt me wel warm!

Slaap je in de buitenlucht?
Vroeger sliep ik altijd in een tent, ooit begonnen met een Eureka Moonshadow Solo die me een aantal jaar droog gehouden heeft. Vorig jaar heb  ik een tarp gekocht en dat beviel me zo goed dat ik er nu een bivakzak bij gekocht heb. Het liefst gebruik ik alleen die bivakzak, dichter bij de natuur kun je je niet voelen. Als slaapmatje heb ik een Thermarest Z Lite Sol, waar ik 1/3 van afgesneden heb. Deze dient tevens als frame voor m’n rugzak.

De keuken?
Een zelfgemaakte Alcohol Stove naar dit model. Goedkoop, licht en makkelijk. Ik ben nog op zoek naar de best mogelijke alcohol. Het enige nadeel is dat de brander erg windgevoelig is, dus een windscherm is noodzakelijk.

Wat moet er altijd mee?
Een goed hoofdlampje. Ideaal als je in de winter nog iets langer wilt doorlopen, en ik heb een hekel aan dingen zoeken in een donkere rugzak terwijl je eigenlijk in je slaapzak wilt liggen…

Tips voor beginnende avonturiers?
Begin dicht bij huis maar durf ook onbekend terrein op te zoeken. Probeer niet continue in beweging te zijn maar sta ook eens stil en reflecteer op je omgeving, wat je ziet en voelt.

Wat is je absolute favoriete item?
Ook al zou ik ‘m eigenlijk af en toe  wat minder kunnen gebruiken (zwerven is ook leuk…), toch kan ik echt niet zonder een goede topografische kaart. Ik vind eigenlijk niks mooier dan bovenop een berg of heuvel staan en de omgeving te bekijken aan de hand van de kaart, om de 2D weergave van de kaart in 3D voor je te zien; de hoogtelijnen, plukken bos, wegen en paden. Een goed getekende kaart heeft alle details die je nodig hebt precies weergegeven, maar is toch voldoende gesimplificeerd om eenvoudig leesbaar te blijven. OL is dan de mooiste sport om mee bezig te zijn, omdat je voortdurend bezig bent met het scannen van je omgeving en dat op de kaart terug te vinden, en andersom. Als je dan op volle snelheid door het bos dendert en desondanks toch nauwkeurig kan blijven kaartlezen geeft dat een heerlijk gevoel 🙂

Vraag van KOEN aan zichzelf?
In welk land of gebied zou je langere tijd door willen brengen en waarom daar?