Interview met Jacolien Schreuder

Wie is Jacolien Schreuder?
Laat ik ermee beginnen dat ik mijzelf niet als avonturier beschouw. Niet alleen omdat de dingen die ik doe niet zo vreselijk avontuurlijk zijn (al vind ik het soms wel spannend), maar ook en vooral, omdat ik de dingen niet doe omdát ze avontuurlijk zouden zijn. Ik ben gewoon graag buiten, in de natuur, en ik vind het nu eenmaal lekker om me fysiek in te spannen – maar ik kan ook eindeloos genieten van rustig om me heen kijken, een beetje mijmeren, een beetje lezen, terwijl ik bij mijn tentje ergens op een groene camping zit.[metaslider id=983]

Aan welke meerdaagse tochten bewaar je de mooiste herinneringen?
Tja, eigenlijk bewaar ik aan alle meerdaagse tochten die ik maakte wel mooie herinneringen. Soms zijn het goede herinneringen aan het gezelschap, soms bleek de sfeer tijdens de tocht juist niet zo geweldig te zijn, maar waren we onderweg in een onbeschrijflijk mooie omgeving. Tijdens de bivakweekendjes met een groep vrienden zijn het de lol die we hadden, en de avondjes bij het kampvuur, met dan daarna juist de nacht onder de tarp, terwijl de stilte slechts wordt doorbroken door het geroep van een paar bosuilen, die deze tot memorabele gebeurtenissen maakten.

Van één tocht in de Berner Alpen herinner ik me hoe we na een lange klimdag doodmoe en met doorweekte schoenen onze tent op de gletsjer opzetten, en hoe goddelijk toen de wonderstamppot smaakte. En van een tocht in de schitterende Ecrins herinner ik me dan weer hoe ik er op een middag totaal doorheen zat, ik kón echt niet meer, en hoe ik, toen er onweer dreigde, toch nog heel veel kracht in me bleek te herbergen om in noodtempo te proberen in de buurt van een berghut te komen voordat het los zou barsten.

Welke (dag)rugzak gebruik je en wat is daar prettig aan?
Ik heb verschillende rugzakken, maar ben op dat punt nog niet verzadigd. Bij kampeerwandeltrektochten gebruik ik een rugzak van Macpac. Die is nogal ‘gewichtig’, maar heerlijk stabiel. Bij het hardlopen gebruik ik een Salomon S-lab, prijzig, maar z’n geld meer dan waard. Ook deze draagt heel stabiel, en heeft veel vakjes waar je bij kunt zonder de rugzak af te hoeven doen. Met z’n 12 liter is hij echter wat te klein voor meerdaagse kampeer- of bivakhardlooptochten, dus daarvoor zoek ik nog een grotere.

Welke kleding draag je tijdens de tochten?
Het mooie van sportkleding is dat het bruikbaar is bij allerlei activiteiten en onder verschillende omstandigheden. Mijn twee thermoshirts van Helly Hansen (met de bekende wit-blauwe strepen op de mouwen) zijn esthetisch niet helemaal verantwoord, maar gaan wel al dertig jaar mee. Vorig jaar heb ik mezelf eindelijk de aanschaf van een donsjas gegund – sindsdien vraag ik mij af hoe ik al die tijd heb weten te overleven zónder…

Slaap je in de buitenlucht?
Toen ik nog klom, sliep ik wel in berghutten, maar veel liever slaap ik buiten. Dat kan zowel in een tent zijn, als onder een tarp. Een tent is wat beschutter, dat slaapt rustiger, onder een tarp ben je meer buiten. Sinds kort heb ik een hybride, een tarptent – een heel licht tentje dat je met je loopstokken opzet. Dat heb ik alleen nog niet uitgeprobeerd, dus daar kan ik weinig over zeggen.

Hoe kook je onderweg?
Tot nu toe meestal op een benzinebrander, ideaal onder koude omstandigheden en op hoogte. Voor het hardlopen-met-bepakking zoek ik nog een lichtere oplossing.

Wat moet er altijd mee?
Minstens één buff – als sjaal, maar als het nodig is, doet hij dienst als muts.

Wat is je absolute favoriete item?
Dat heb ik niet echt, maar aan mijn zakmes ben ik wel gehecht. Net als die thermoshirts heb ik dit mes al dertig jaar. Het is een zwarte Victorinox, en er zit al die jaren een rood, inmiddels vreselijk vervallen, koordje aan, dat geen enkele functie dient, maar dat ik er for old times’ sake niet af kan halen.

Heb je tip voor beginnende avonturiers?
Hou het simpel. Buiten zijn is heerlijk, maar dat kan ook dichtbij huis. En ga als je het leuk vindt, omdát je het leuk vindt, niet om indruk te maken op wie of wat dan ook.

Vraag van Jacolien aan zichzelf.
Moet ik GAAN om te LEVEN?
Ofwel: heb ik de stilte buiten me nodig om me bewust te zijn van de stilte die ik bén?

(Red.: de laatste vraag zal ongetwijfeld nog meer verdieping krijgen op Jacolien haar inspirerende blog binnenstebuiten.me )